Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nová séria odborníka na rané kresťanstvo: Na čo čaká celý svet?

.marek Markuš .nicholas Thomas Wright .spoločnosť .teológia

N. T. Wright je jeden z najvplyvnejších teológov súčasnosti. V .týždni otvárame novú sériu z jeho diela. Začíname knihou Prekvapení nádejou.

Nová séria odborníka na rané kresťanstvo: Na čo čaká celý svet? WIKIMEDIA COMMONS Dirk Bouts: Vzkriesenie, maľba na plátne, okolo roku 1455.

mnohí N. T. Wrighta označujú za C. S. Lewisa 21. storočia – nielen pre spoločné anglikánske pozadie, ale najmä preto, že aj Tom Wright ďaleko prerástol hranice svojej tradície a z povestnej lewisovskej „vstupnej haly“ spoločných historických presvedčení sa úspešne prihovára ľuďom najrôznejších tradícií.

Taká je aj kniha Prekvapení nádejou, v ktorej Wright všetkým veriacim naliehavo pripomína jednu takmer zabudnutú starokresťanskú doktrínu. Tú síce pravidelne odriekavajú v apoštolskom vyznaní viery, ale dávno zabudli, čo naozaj znamená, že Ježiš Kristus „na tretí deň vstal z mŕtvych“ a čo si pod tým majú predstaviť. A pritom ide o kameň úrazu, na ktorom stojí a padá všetko ostatné: „Ak nebol Kristus vzkriesený, márna je vaša viera...“ napísal svätý Pavol.

Ako hovorí Wright, najmä západné kresťanstvo úplne zamenilo „konečnú a pevnú nádej vzkriesenia a nového stvorenia, za vágne a hmlisté predstavy o nebi a posmrtnom večnom živote.“ Kresťania podľahli presvedčeniu, že svet vôbec nie je dobrý a krásny a najlepšie je z neho uniknúť do nehmotného neba. To však v prvých storočiach po Kristovi hlásali neoplatonisti, nie kresťania. Keď Ježiš z Nazaretu vstal z mŕtvych, Boh tým povedal áno všetkému dobru stvorenstva a spustil plán jeho transformácie. A to je podľa Wrighta prekvapivo nádejná vízia nielen ľudských dejín, ale celého kozmu.

Raní kresťania prvých storočí neverili v „pokrok“. Nemysleli si, že svet sa stále zlepšuje a ide nezadržateľne vpred. Vedeli, že Boh musí spraviť niečo nové, aby dal svet do poriadku. Ale neverili ani tomu, že svet sa zhoršuje a speje do záhuby a že preto by ich cieľom mal byť únik z tohto sveta – neboli dualisti. Väčšina ľudí má dnes tendenciu prikloniť sa k jednému alebo k druhému z uvedených pohľadov. Prví kresťania však verili, že Boh sa chystá spraviť pre celý kozmos to, čo spravil na Veľkú noc pre Ježiša. Ide o také prekvapujúce presvedčenie a tak málo sa o ňom hovorí, že si ho musíme vysvetliť. Najjednoznačnejšie formulujú kresťanskú nádej v Novej zmluve najmä Pavol a autor knihy Zjavenia. Z týchto textov si musíme všimnúť tri dôležité témy: 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite