Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Konzervatívny kazateľ Peterson hlási návrat. Prekonal osobné peklo a teraz ponúka ďalších 12 rád, ako správne žiť

.tomáš Zemko .spoločnosť

Kanadský profesor psychológie Jordan Peterson sa stal medzinárodnou hviezdou po tom, ako začal dávať rady, ako žiť lepší život. Jeho videá majú milióny vzhliadnutí. Teraz prichádza s novou knihou a návodmi, ako nájsť v živote zmysel.

Konzervatívny kazateľ Peterson hlási návrat. Prekonal osobné peklo a teraz ponúka ďalších 12 rád, ako správne žiť Repro foto YouTube/Jordan B Peterson Kanadský profesor psychológie Jordan Peterson.

peterson je známy svojim konzervatívnym pohľadom na viacero spoločenských otázok. Kritizuje politickú korektnosť či genderové témy. Podľa toho je aj hodnotený. Publicisti a intelektuáli na pravici ho chvália, tí na ľavici zase vehementne kritizujú.

Z pravice sa ozývajú hlasy, ktoré ho označujú ako bojovníka v prvej línii kultúrnych vojen, ktorý sa nebojí hlásať pravdy, ktoré liberálno-ľavicový establišment v médiách a verejnej mienke dávno zavrhol. Ako člena intelektuálneho zoskupenia, ktorý učí chlapcov, aby si po sebe upratali posteľ a stali sa mužmi. Ako kazateľa, ktorý mužom v mori hodnotového relativizmu dá kompas a ukáže im smer cesty.

Z ľavice je zase počuť, že Peterson je šarlatán, mystik fašizmu, youtubový filozof s pár lacnými a banálnymi self-help radami, ktorý hlása tvrdé konzervatívne či dokonca bigotné názory. Pripisujú mu tiež vinu za to, že sa stal symbolom takzvanej alt-right scény, teda voľného zoskupenia ľudí s radikálne pravicovými názormi.

Peterson pred pár rokmi obiehal so svojimi prednáškami vypredané európske sály. Jeho prvá kniha s názvom 12 Pravidiel pre život predala vyše päť miliónov výtlačkov, bola preložená do viac ako 50 jazykov a dokonca aj do slovenčiny.

Na YouTube má vyše tri a pol milióna odberateľov. Jeho kanál ponúka veľa rozhovorov s rôznymi osobnosťami, ktoré podľa neho veľké americké médiá a noviny neoslovujú. Pozval si ho tiež známy podcaster Tim Ferris a za tri týždne ich debata nazbierala vyše milión pozretí.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite