Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ulice plné zelenej farby, trojlístkov a pripitých ľudí. Prečo sa oslavuje 17.marec?

.daniel Antoni .spoločnosť

Milióny ľudí na celom svete oslavujú 17. marca významný sviatok Deň svätého Patrika. Sviatok sa spája s Írskom a írskymi emigrantmi, preto sa oslavuje po celom svete. Oslavujúci nosia zelenú farbu, časté sú trojlístky a oslava sa podobá viac na karneval ako cirkevný sviatok. Kto bol svätý Patrik a čo znamená symbolika na uliciach?

Ulice plné zelenej farby, trojlístkov a pripitých ľudí. Prečo sa oslavuje 17.marec? SITA/AP Photo/Charlie Neibergall

svätý Patrik je najobľúbenejší z patrónov Írska a podľa tradície v tento deň zomrel. V tento deň si veriaci kresťania pripomínajú christianizáciu Írska, ktorá je podľa tradície dielom sv. Patrika. Zároveň je 17. marec oslavou Írska a jeho kultúrneho dedičstva. V dnešný deň je povolené prerušiť pôst a popíjať alkoholické nápoje, ideálne írskeho pôvodu.

Veriaci navštevujú bohoslužby a konajú sa rôzne pohody a zábavy. Symbolika vychádza z írskej tradície, zelená je farba Írska. Častý motív je trojlístok, ktorý sa spája so svätým Patrikom. Trojlístok údajne symbolizuje svätú trojicu, sv. Patrik mal na trojlístku vysvetľovať pohanským Írom koncept svätej trojice. 

 Svätý Patrik sa údajne narodil v 4.storočí a pochádzal z prostredia kresťanského kelto-rímskeho obyvateľstva Británie. Jeho rodina bola bohatá a jeho otec aj starý otec pôsobili v cirkevných štruktúrach upadajúcej Rímskej ríše.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite