Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Básnik pred súdom. Kto bol Laco Novomeský

.martin Horička .spoločnosť ..zdeněk doskočil

Laco Novomeský patril medzi najvýznamnejších slovenských politikov a literátov. Ani to ho však v 50. rokoch neochránilo pred politickým prenasledovaním.

Básnik pred súdom. Kto bol Laco Novomeský Zdeněk Doskočil: V žaláři a vyhnanství. Nakladateľstvo Lidové noviny, 2020

v posledných rokoch sa slovenské osobnosti tešia veľkej pozornosti autorov za našimi hranicami. Po vydarenom politickom životopise Jozefa Tisa z pera Jamesa M. Warda a Gustáva Husáka od Michala Macháčka prišla koncom minulého roka na pulty kníhkupectiev aj biografia Ladislava Novomeského, ktorú napísal český historik Zděnek Doskočil.

básnik a politik

Ako napovedá už názov knihy V žaláři a vyhnanství, autor sa zameriava predovšetkým na obdobie, keď bol básnik uväznený; všíma si, čo všetko si musel významný slovenský literát vytrpieť za mrežami, ale aj to, ako sa k nemu komunistický režim správal po jeho prepustení na slobodu. Hoci je dnes Laco Novomeský na Slovensku známejší viac ako básnik než politik (na čom majú nepochybne zásluhy stredoškolské osnovy slovenskej literatúry), obe tieto identity sú po celý čas v jeho živote nerozlučne späté. Ako literát a publicista sa už počas prvej Československej republiky angažoval v KSČ a stal sa známym komunistickým intelektuálom.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite