Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rudolf Zajac: Plná sýpka zrniek

.rudolf Zajac .spoločnosť .spoločnosť

Vírus covid-19 zmenil taktiku. Mutáciami sa stal infekčnejším, jeho reprodukčné číslo je vyššie ako pri pôvodnom čínskom zo zimy 2020. Konečne sa začali používať očkovacie látky, dve mRNA a jedna vektorová, zatiaľ ich však nie je dosť.

Rudolf Zajac: Plná sýpka zrniek SITA/Úrad vlády SR Minister vnútra SR Roman Mikulec a predseda vlády SR Igor Matovič počas tlačovej konferencie po rokovaní 71. schôdze vlády SR.

najnovšie sa objavila informácia o úspešnej  ruskej vektorovej látke Sputnik, tú však Európska lieková agentúra nepovolila, iba začala konanie o povolení. Používajú sa  takzvané moderné, syntetické mRNA (kvázi zo syntetickej ribonukleovej kyseliny). Vektorové očkovacie látky sú klasické a používajú sa už stáročia, ako napríklad  očkovania proti čiernym kiahňam. V čase objavenia prvej vakcíny o vírusoch ani netušili. Pred 70 rokmi boli vakcíny cielene vyrobené a prvýkrát použité proti detskej obrne,  za posledných  20 rokov napríklad proti chrípke.

Dnes je isté, že pandémiu sa podarí zlikvidovať iba očkovaním. Všetky tie ROR, lockdowny, zákazy, príkazy a nariadenia spomaľujú jej priebeh a bránia neprimeranému rastu ťažko chorých, ktorý nemocnice nemôžu zvládnuť. K spomaleniu šírenia nákazy  však dochádza  iba za predpokladu, že sú nariadenia dobre nastavené a dôsledne dodržiavané.

dokedy to zvládneme?

Problém očkovania nie je len v momentálnom nedostatku očkovacích látok – ten skôr či neskôr pominie – ale aj v logistike  Ak by sme uvažovali, že za kalendárny rok  chceme podať 7,2 milióna dávok, tak na to potrebujeme zhruba štyritisíc ľudí, z toho asi tritisíc zdravotníkov. Všetkých lekárov je však iba 20-tisíc a všetkých sestier iba 40-tisíc. Ak to chceme zvládnuť rýchlejšie ako za rok, trojčlenkou si vypočítate, koľko by bolo  treba ľudí. Očakávané vektorové očkovacie látky nie sú tak náročné na logistiku ako mRNA. Nepotrebujú mrazové skladovanie, iba chladničky, a určite ich budú môcť podávať všeobecní ambulantní lekári. Otázkou je, kedy a koľko ich bude. Lieková agentúra síce registrovala látku od firmy Astra Zeneca, tá je však (zatiaľ) vhodná iba u mladších pacientov, v Nemecku do 45 a u nás do 55 rokov veku. Znamená to upraviť očkovací plán, ktorý schválila vláda. A mimochodom, ten  schválený sa ukázal ako nereálny. Takže vznikne skupina menej ako 55 rokov. 

„Neviem si predstaviť, že by Dzurinda zasahoval ministrom vo svojich vládach do ich kompetencií.

Vektorová  látka Sputnik iba teraz vstúpila do procesu registrácie v európskej liekovej agentúre (EMA).  Ďalšia látka od firmy Sanofí je v nedohľadne a namiesto vlastnej produkcie sa teraz táto firma ponúka ako licenčný partner napríklad pre Pfizer. Natíska sa otázka, ako dlho budú účinné súčasne očkovacie látky na covid-19 a jeho mutácie?  Možno však predpokladať, že ak by sa covid  mutáciami tak zmenil, že by používané látky neboli plne účinné, je vysoko pravdepodobné, že budú aspoň čiastočne účinné a mali by brániť aspoň vzniku tých najťažších foriem ochorenia.

Slovenská vláda vývoj, výrobu a našťastie ani nákup očkovacích látok neovplyvní o nič viac ako vývoj mutácií vírusu. Doma má však plnú zodpovednosť za opatrenia v boji s vírusom. Prevenciou počínajúc a fungovaním zdravotníctva končiac. Občania sa pýtajú, ako vie vláda zlepšiť rýchlosť očkovania, pretože masívnejší prísun očkovacích látok tu bude čo nevidieť. Môže sa ako doteraz aj stokrát spresňovať plán očkovania, papier znesie všetko. To však nie je  riešenie, to je kamufláž neschopnosti.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite