Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Posledný človek, ktorý vedel všetko

.ľubomír Tomáška .spoločnosť .spoločnosť

„Začnem chválou. Som jeden z najvplyvnejších žijúcich ľudí...“

Posledný človek, ktorý vedel všetko BETTMANN/GETTY IMAGES Britský evolučný biológ, biochemik a matematik John Burdon Sanderson Haldane (1892 – 1964).

nie je prekvapivé, že autor tvrdenia, ktoré bolo úvodom jeho vlastného nekrológu znejúceho na vlnách BBC niekoľko týždňov po jeho smrti (1. december 1964), bol svojho času vlastníkom auta s poznávacou značkou EGO 848. Táto antitéza skromnosti však nebola postavená na vode. John Burdon Sanderson (Jack) Haldane bol vskutku výraznou osobnosťou 20. storočia, napriek tomu, že jeho meno zďaleka nie je tak všeobecne známe ako Einstein, Watson či Crick. Kniha Samantha Subramaniana Dominant Character je skvelým životopisom rozporuplného človeka, ktorý bol podľa jeho súčasníkov „posledný, ktorý vedel všetko, čo sa vedieť dalo“ a príbehom s mnohými poučeniami, z ktorých to podstatné si ušetrím na koniec tohto textu.

chlapec 

Jack Haldane začal svoju „vedeckú“ kariéru ako 13-ročný, keď ho jeho otec, významný fyziológ John Scott Haldane, použil ako pokusný subjekt pri empirickom určovaní rýchlosti, s akou je potrebné sa vynárať z hĺbok bez rizika dekompresnej choroby. Otec Haldane svojho syna naučil, že najlepší experimentálny subjekt je samotný experimentátor v duchu Goetheho postulátu, že ľudské telo je „genaueste physikalische Apparat, den es geben kann“ (najpresnejší fyzikálny prístroj, aký existuje). To ho počas celej kariéry vystavovalo život ohrozujúcim situáciám, ako keď sa pri testovaní otcovho dekompresného modelu v auguste 1906 takmer utopil. Alebo v chodbách baní v Staffordshire, kde ho otec nútil recitovať postojačky pohrebnú reč Marka Antonia zo Shakespearovej Tragédie Julia Caesara, aby zistil, koľko vydrží pri vedomí v atmosfére plnej metánu, a dostal ho tak na pokraj udusenia. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite