Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Úryvok Dvoch vín Milana Bubáka: Ecclesia semper reformanda

.marek Markuš .milan Bubák .spoločnosť ..milan bubák

Milan Bubák je rímskokatolícky kňaz, teológ a duchovný poradca. Študoval na Slovensku, v Ríme aj v USA a ako kňaz pôsobil vo viacerých mestách Slovenska. Výrazne ovplyvnil niekoľko generácií študentov založením Univerzitného pastoračného centra v Bratislave. Po krátkom úvode nasleduje úryvok z jeho knihy Dve vína.

Úryvok Dvoch vín Milana Bubáka: Ecclesia semper reformanda FINE ART IMAGES/HERITAGE IMAGES/GETTY IMAGES Albert Edelfelt: Ježiš umýva nohy svojim učeníkom, 1898.

milan Bubák je človek dobrého vzdelania a širokého rozhľadu. To sa prejavuje, samozrejme, aj v jeho knihách – za roky príprav homílií a príhovorov napísal mnoho cenných textov, ktoré našli svoju cestu do viacerých zbierok. Taká je aj kniha Dve vína, ktorá vyšla v edícii „Kázne“ vydavateľstva Calder. Každá úvaha v knihe sa začína textom Písma, ktoré Bubák následne poctivo skúma, overuje a hľadá relevantné premostenia do každodenného života človeka, cirkvi aj celej spoločnosti.

Pôvodný názov kázne v nasledujúcom úryvku je Láska v komunite a začína sa úryvkom z Jánovho záznamu Ježišovho rozhovoru s učeníkmi pri poslednej večeri. Ján len tejto jednej krátkej udalosti venuje takmer štvrtinu celého svojho evanjelia. Ústrednou témou Ježišovho intímneho zdieľania s priateľmi je láska – medzi Otcom a Synom, medzi Synom a učeníkmi, medzi učeníkmi navzájom.

Milan Bubák nám však pomáha oslobodiť sa od sentimentálneho a romantizujúceho čítania tohto textu, pretože je smerovkou k hlbokému tajomstvu budovania, prežitia a neprestajnej obnovy skutočných komunít viery od čias prvých apoštolov až dodnes. Pretože už cirkevní otcovia vedeli, že Ecclesia semper reformanda – Cirkev musí byť neustále sa obnovujúcim spoločenstvom sebaobetavej lásky. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.posledné
.neprehliadnite