Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Fedor Gál a František Mikloško diskutujú o náboženskom násilí a ako mu čeliť

.fedor Gál .františek Mikloško .spoločnosť ..fedor gál .františek mikloško

Sekulárny žid Fedor Gál a veriaci katolík František Mikloško vedú dialóg nad knihou Jonathana Sacksa Ne v božím jménu. Komentáre k citátom z knihy vznikali súbežne s čítaním českého vydania.

Fedor Gál a František Mikloško diskutujú o náboženskom násilí a ako mu čeliť UNIVERSAL HISTORY ARCHIVE/GETTY IMAGES Gustave Doré: Pokušenie Krista, anglická Biblia, 1866. Moc je vykresľovaná ako najväčšie pokušenie v židovských i kresťanských náboženských knihách. Krista láka diabol: „...toto všetko ti dám, ak sa mi budeš klaňať...“.

zápas s nábožensky motivovaným násilím bude jeden z rozhodujících zápasů 21. století.  Půjde o boj vedený nejen vojenskými, ale i náboženskými prostředky (s. 11). 

Fedor Gál: Otázka pro sekulárního člověka zní: jenom vojenskými a náboženskými? A co věda, anebo nauky typu tibetský budhizmus, které neaspirují na statut náboženství v obvyklém významu tohoto slova?

František Mikloško: Zápas vedy a náboženstva sa podľa mňa sprofanoval v minulom storočí, keď sa mnohí pokúšali pomocou vedy dokázať neexistenciu Boha. Čo sa týka tibetského budhizmu, nepoznám ho, ale myslím, že autor mal na mysli náboženstvá s celosvetovým dosahom.

Pro zlo páchané v zájmu „naší věci“ zavádí J.S. pojem altruistické zlo (s. 20). Jde o zhoubné násilí, které není specificky náboženského charakteru. Vždyť nacistický anebo komunistický režim byli zapřisáhle sekulární. V kontextu Darwinova učení o původu druhů jde o smysl pro kmenovou pospolitost, věrnost, poslušnost… obětovat se pro společné blaho (kmene) vůči jiným kmenům (s. 37) v procesu přírodního výběru. Jde o dva souběžné instinkty, o vnitroskupinový altruizmus (kolektivní my) v konfrontaci s jinými, tj. „oni“ (s.38). 

F.G.: Inkluze (zahrnutí) a exkluze (vyloučení) kráčejí ruku v ruce. Moderní a globalizovaný svět (možná) klade akcent na inkluzi jako strategii přežití. Iluze liberálních demokratů?

F.M.: Mne sa v zmysle úvahy Fedora Gála zdá inklúzia chápaná liberálnymi demokratmi ako ďalšia utópia v dejinách. Žiadna utópia sa nedá v prítomnej chvíli potvrdiť ani vyvrátiť, konfrontuje ju len čas.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite