Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Boh v karanténe

.marek Markuš .nicholas Thomas Wright .spoločnosť ..nicholas thomas wright

Nicholas Thomas Wright patrí medzi najvýraznejších teológov, biblistov a kresťanských mysliteľov súčasnosti. Profesor Wright je emeritný anglikánsky biskup, ale svojím vplyvom ďaleko presiahol hranice vlastnej tradície. Po krátkom úvode nasleduje úryvok z knihy Bůh v karanténě.

Boh v karanténe WIKIMEDIA COMMONS Svätý Sebastián prosí Ježiša o život hrobára zasiahnutého morom počas Justiniánskeho moru v 7. storočí. Oltárny obraz od Josseho Lieferinxa približne v rokoch 1497 – 1499.

nicholas Thomas Wright pravidelne prednáša na katolíckych aj protestantských univerzitách po celom svete. Práve vďaka tejto myšlienkovej pozícii v „centrálnej hale“ historického kresťanstva ho dnes mnohí označujú za C. S. Lewisa 21. storočia. 

Predmetom jeho odborného záujmu je najmä Nová zmluva a dejiny raného kresťanstva – v slovenčine doteraz vyšli jeho knihy Prekvapení nádejou (Porta libri, 2016) a Ako sa Boh stal kráľom (Porta libri, 2019). Tom Wright (ako sa popredný pán profesor rád neformálne predstavuje) však pravidelne publikuje aj na širšie aktuálne témy, ktorými žije cirkev a celá spoločnosť. 

Taká je aj knižka God and the Pandemic, ktorá nedávno vyšla v českom preklade. Ako napísal popredný český religionista Pavel Hošek, kniha „Bůh v karanténě je prorockým komentářem současné situace. Ne proto, že by si snad Wright nárokoval prorockou autoritu. Ale proto, že strávil celý život nasloucháním biblickým prorokům a rozhovorem s nimi – a jeho poctivá práce s Biblí přináší požehnané ovoce.“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite