Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ján Ševčík. Gottwaldov zabudnutý spojenec

.martin Horička .spoločnosť .osobnosti

Demokrat Ján Ševčík mal neobyčajný život nielen pre politické úspechy, ktoré sa mu podarilo dosiahnuť. Jeho zložitý príbeh mapuje takmer všetky dôležité udalosti počas prvej polovice 20. storočia.

Ján Ševčík. Gottwaldov zabudnutý spojenec JOZEF TESLÍK/TASR 12. september 1945 Bratislava: Povereník pre pošty a telegrafy Dr. Ján Ševčík má prejav pri príležitosti odovzdania šeku na vyše dva milióny korún ako výťažok z príplatkov hárkov vydaných pri príležitosti 1. výročia Slovenského národného povstania

naše dejiny sú plné významných osobností, o ktorých osudoch vieme dnes iba málo, lebo sa im nevenuje zaslúžená pozornosť. No bez pochopenia postáv, ktoré priamo ovplyvňovali kľúčové udalosti slovenských dejín, ale nestali sa ich najznámejšími predstaviteľmi, nedokážeme správne poznať ani svoju minulosť. 

Ukážkovým príkladom takejto zabudnutej osobnosti je práve politik Ján Ševčík, ktorý sa zúčastnil takmer na všetkých dejinných míľnikoch, čo formovali našu krajinu v prvej polovici 20. storočia. Okrem toho, že sa aktívne podieľal na organizovaní protifašistického odboja a zaradil sa medzi najvýznamnejších občianskych politikov SNP, pokračoval ako partizán v boji proti nacistom aj po porážke povstalcov. História si ho však zapamätala najmä v súvislosti s  jeho úlohou počas februára 1948, keď prispel k nástupu komunistického režimu v Československu tým, že umožnil podvolenie časti demokratickej opozície novej totalitnej moci.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite