Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Covid a obezita – nebezpečný a potenciálne smrteľný koktail

.filip Vačko .spoločnosť .koronavírus

Väčšina ľudí zvláda koronavírus len s miernymi či žiadnymi príznakmi. Vírus je však nebezpečnejší pre iných: nielen pre starších, ale aj pre ľudí s obezitou a metabolickými poruchami. Smutný fakt – ale zároveň ponúka cestu z ohrozenia.

Covid a obezita – nebezpečný a potenciálne smrteľný koktail ZENA HOLLOWAY/GETTY IMAGES Zdravý životný štýl, striedme stravovanie a pravidelný pohyb môžu výrazne ovplyvniť odolnosť organizmu proti covidu. Obezita a cukrovka zhoršujú imunitu.

na svete doteraz zomrelo zhruba 1,3 milióna ľudí po infikovaní koronavírusom. To, že najrizikovejším faktorom pre ťažký priebeh ochorenia je vysoký vek, je dosť známe. Menej sa hovorí o tom, že značne zvýšené riziko ťažkého priebehu a úmrtia majú aj osoby s ťažkou obezitou a cukrovkou. Môže si človek svoje „metabolické šance“ nejako zlepšiť? 

ako je to s cukrovkou a obezitou

Medzi 1 122 pacientmi, ktorí boli medzi 1. marcom a 6. aprílom prijatí do 88 nemocníc v USA, až 40 % malo cukrovku alebo nekontrolovateľne vysoký krvný cukor. Úmrtnosť medzi týmito pacientmi bola 8 percent, teda až štvornásobne vyššia ako u tých, ktorí mali krvný cukor v norme – tam bola dvojpercentná.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite