Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čo riešia ľavičiari. Učiteľ na gymnáziu ukazuje, kde spravili chybu a prečo strácajú voličov

.tomáš Zemko .spoločnosť .knižnica

Socialisti si nevedia rady s kultúrnym liberalizmom, ktorý v mene „progresívneho náboženstva“ presmeroval ľavicu od boja proti kapitalizmu. A práve preto sú ochotní nachádzať spoločnú pôdu s konzervatívcami.

Čo riešia ľavičiari. Učiteľ na gymnáziu ukazuje, kde spravili chybu a prečo strácajú voličov Jean-Claud Michéa: Od ideálu osvietenstva k triumfu neobmedzeného kapitalizmu. Masarykova demokratická akademie, 2013.

občas je poučné nazrieť do kuchyne názorových oponentov, aby sme vedeli, čo chystajú. Niekedy ten pohľad nie je pôsobivý. Ukazuje to kniha Jeana-Clauda Michéu s názvom Od ideálu osvietenstva k triumfu neobmedzeného kapitalizmu (v origináli vyšla v roku 2013).

Socialistickému esejistovi a filozofovi sa nepáči paktovanie ľavicových liberálov s pravicovými liberálmi. Inými slovami, kritizuje kultúrny liberalizmus, že v mene „progresívneho náboženstva“ presmeroval ľavicu od boja proti kapitalizmu. Tak sa stalo, že kultúrny a trhový liberalizmus sa spojili a bránia dosiahnuť spravodlivejšiu spoločnosť.

konzervatívny socialista

Aj na základe jeho myšlienok ho prekladateľ knihy a známy český politológ Petr Drulák označil za „konzervatívneho socialistu“. Zaujímavé je, že Michéa nie je typický parížsky intelektuál alebo profesor na univerzite, ale bývalý učiteľ filozofie na gymnáziu s vyše 40-ročnou praxou. To však nebránilo známemu českému filozofovi Václavovi Bělohradskému označiť ho za „významného filozofa“. Pojem „konzervatívny socialista“ Michéa zrejme prebral od svojej intelektuálnej inšpirácie – anglického esejistu Georgea Orwella. Ten mal blízko k myš­lienkam sociálnej demokracie.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite