Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Ako sme prišli o slobodu na internete. Špehovanie podkopáva demokratické princípy Západu

.marianna Sádecká .filip Vačko .spoločnosť .spoločnosť

Vlády náš špehujú, vedia o nás všetko, plánujú digitálnu totalitu a čoskoro nás očipujú. Aj takéto veci je možné počuť z úst rôznych fanúšikov konšpiračných teórií. Je pravda, že niektoré z týchto varovaní sú nielen prehnané, ale odporujú aj reálnym technickým možnostiam.

Ako sme prišli o slobodu na internete. Špehovanie podkopáva demokratické princípy Západu PHILIPPE LOPEZ/AFP/PROFIMEDIA 18. jún 2013 Hongkong: Edward Snowden na plagáte hovorí o tom, ako boli technologické giganty špehované americkými bezpečnostnými agentúrami. Snowden sa spočiatku v tomto meste skrýval pred americkými úradmi.

ale je chyba, ak v mene pohŕdania výmyslami nie­kto ignoruje reálne riziká, ktoré zo zbierania dát zo strany vlád vyplývajú. Obzvlášť, keď tieto vládne politiky čoraz viac zasahujú aj do životov bežných ľudí.

potemkinovský internet – od Číny po SR

Najďalej v špehovaní ľudí a v zasahovaní do slobody informácií v digitálnom svete sú diktátorské režimy na čele s Čínou. Čína si dokonca vytvorila akúsi potemkinovskú paródiu na slobodný internet. Internet, ktorý je dostupný pre bežných Číňanov, je totiž systematicky cenzurovaný.

Množstvo webových stránok v Číne nie je dostupných. Čínska vláda technicky znemožňuje prístup na stránky ako sú Facebook, Twitter, Google, Gmail, Wikipedia alebo Youtube. Číňania sa nedostanú ani na stránky rôznych západných médií, ako sú New York Times, BBC alebo Reuters. Podľa rôznych odhadov čínska vláda blokuje prístup k viac než 8 000 webom.

 Podobnú cenzúru internetu nájdeme aj v Severnej Kórei, Rusku, Turecku a v menšej miere aj v západných krajinách ako sú USA, Spojené kráľovstvo a dokonca aj Slovensko. Cenzúra internetu v západných krajinách je menej „ambiciózna“ ako v diktátorských režimoch, no vlády používajú rovnakú rétoriku o tom, ako cenzúrou v podstate chránia svojich vlastných občanov. Západné krajiny cenzurujú napríklad stránky s hazardom (aj na Slovensku), pornografické weby, ako aj stránky, ktoré majú ľudí navádzať na porušovanie autorských práv, napríklad stránky s tzv. torrentmi. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite