Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Tvár .týždňa: Biskup, ktorý moderoval revolúciu

.františek Mikloško .spoločnosť .tvár týždňa

Dňa 21. septembra sa dožíva pražský pomocný biskup Václav Malý sedemdesiatky. Muž, ktorý moderoval zhromaždenie trištvrte milióna ľudí na Letenskej pláni 25. novembra 1989 a spoluzakladal Občianske fórum.

Tvár .týždňa: Biskup, ktorý moderoval revolúciu PETR MAZANEC/ČTK

v 80. rokoch minulého storočia nás v Bratislave začali navštevovať dvaja českí katolíci z Prahy, chartisti Václav Benda a kňaz Václav Malý. Chceli spoznať slovenské prostredie, históriu, osobnosti komunistického odporu.

Pri viacerých návštevách sa stretli s bývalým poslancom Slovenského snemu Pavlom Čarnogurským, politickými väzňami, katolíckymi kňazmi a bojovníkmi za slobodu biskupom Jánom Korcom, Viktorom Trstenským, Ladislavom Hanusom, Štefanom Šmálikom, Andrejom Patkom, Silvestrom Krčmérym, Vladimírom Juk­lom, a samozrejme, pri každej návšteve aj s občianskymi disidentmi Jozefom Jablonickým, Mirom Kusým, Milanom Šimečkom, Jánom Budajom a ďalšími. 

Český a slovenský katolicizmus v čase normalizácie pôsobil v inom politickom prostredí. Komunisti chceli náboženstvo a cirkev potlačiť, ale medzi Českom a Slovenskom boli rozdiely. Ukazuje to aj príbeh Václava Malého.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite