Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

.okrem iného: Privatizácia je prospešná aj s korupciou. Ako sa darilo USA, Rusku alebo Slovensku?

.filip Vačko .spoločnosť

Privatizáciu na Slovensku sprevádzalo množstvo korupčných škandálov. V mnohých prípadoch bolo pre politikov dôležitejšie vlastné obohatenie alebo obohatenie známych ako získanie najvýhodnejšej ponuky pre štát. Ako však môžeme vidieť na mnohých príkladoch politicky vyspelejších krajín, pochybná privatizácia nemusí byť pravidlom. Napriek tomu sa paradoxne zdá, že aj korupciou prepletená privatizácia je lepšia ako žiadna.

.okrem iného: Privatizácia je prospešná aj s korupciou. Ako sa darilo USA, Rusku alebo Slovensku? Pixabay License

v štúdiách hodnotiacich dopady privatizácie prevláda názor, že privatizácia vo všeobecnosti prináša rôzne výhody. Privatizácia zvyšuje výkonnosť firiem, zvyšuje množstvo investícií v ekonomike, šetrí vláde peniaze (ukončením dotovania štátnych podnikov) a zvyšuje jej príjmy, prostredníctvom vyšších výnosov daní. 

Niektoré štúdie sa snažili odhadnúť celkový dopad veľkého množstva príkladov privatizácie v rozličných krajinách v priebehu času. Príkladom je aj štúdia „Od štátu ku trhu – prieskum empirických štúdií ohľadom privatizácie“. Podľa nej sprivatizovaným podnikom v priemere stúpli zisky zhruba o polovicu (z 8,6 percenta na 12,6 percenta) a efektivita týchto podnikov stúpla o viac než štvrtinu. Ako však privatizácia prebiehala konkrétne v rôznych krajinách po celom svete?

britská privatizácia 

Bývalá britská premiérka Margaret Thatcherová patrí medzi politikov, ktorí sa najčastejšie spomínajú v súvislosti so znižovaním úlohy štátu v ekonomike. Jedným z najlepších príkladov znižovania štátnej moci bola pomerne rozsiahla privatizácia. Za Thatcherovej vlád boli predané aj obrovské štátne podniky ako napríklad British Telecom alebo British Airways. V privatizácii pokračovali aj Thatcherovej nasledovníci. V roku 1993 za vlády premiéra Johna Majora napríklad boli sprivatizované aj britské železnice British Railways. 

A vyzerá to tak, že privatizácia sa oplatila. Napríklad, podľa

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite