Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Baláž, Lexmann, Gál a Bihariová: Na reformy potrebujeme víziu

.redakcia .spoločnosť .neparlamentná alternatíva

Štyria politici mimoparlamentných strán komentujú témy, ktoré v týchto dňoch považujú za dôležité. Erik Baláž píše o zelených investíciách, Miriam Lexmann apeluje na Európsku úniu, aby nenechala bez povšimnutia udalosti v Bielorusku. Irena Bihariová upozorňuje, že na reformy za peniaze z EÚ potrebujeme hlavne víziu a Zsolt Gál sa zameriava na zabudnutú reformu verejnej správy.

Baláž, Lexmann, Gál a Bihariová: Na reformy potrebujeme víziu Branislav Bibel/SITA Predsedníčka mimoparlamentnej strany Progresívne Slovensko Irena Bihariová.

irena Bihariová, predsedníčka stran Progresívne Slovensko

Ako deti z chudobnej rodiny, v ktorej rodičia pre komplikované rakoviny skončili v invalidite, sme sa s bratom ako malí ocitli bez riadneho príjmu rodičov. Vtedy sme snívali, aké by to bolo, keby sme sa stali milionármi: najviac by sme nechali na liečbu rodičom, niečo by som minula na prerábku bytu,  čosi na školské potreby, hračky a oblečenie. Zdal sa mi to skvelý plán – každému sme vykryli akútne potreby. Boli to tie ľudsky pochopiteľné „spotrebné plány“, akými odpovedá rodina Vilovi Rozborilovi, keď im ukazuje šek. 

Dnes nám takýto šek – Marshallov plán – vystavuje EÚ. Lenže premiér nemôže hrať Rozborila. Iste, môže s ním naložiť, ako sme snívali v detstve: zalátame najakútnejšie diery a každý dostane čosi na zlepšenie. A potom je tu druhá cesta – investičná. Lenže na to potrebuje Slovensko politikov, ktorí majú víziu o Slovensku, ktoré tvoríme už dnes s vedomím, že výsledky pocítime o 10 rokov.

Už dnes totiž vieme, že príde ekonomická transformácia. Už dnes by mala byť pracovná skupina na pôde štátu schopná modelovať prognózy a aktivizovať infraštruktúru štátu. Samozrejme, s ohľadom na zelenú obnovu. Napríklad, čo s pracovnou silou, ktorá ešte včera robila v automobilke, no ak nemá skončiť dlhodobo nezamestnaná, treba vymyslieť, ako sa zmení na podporného pracovníka v digitálnom priemysle. 

Vláda tvrdí, že rátajú s digitalizáciou. Lenže digitálna reforma nie je o tom, že si dopisujeme so štátnou správou e-maily. Keď o nej hovorí Progresívne Slovensko, máme na mysli svet, v ktorom štát sám vie (vďaka prepojeniu informačných systémov), že sa vám včera narodilo dieťa alebo ste stratili prácu. A je automatizovane nastavený tak, že vám proaktívne zašle na účet všetky zákonné dávky spojené s vašou životnou udalosťou. Bez vašej žiadosti a oznamu. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite