Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nobelistka Svetlana Alexijevič: Bielorusi neovládali slobodné myslenie

.martin Dorazín .spoločnosť .politika

V roku 2014 vydala Svetlana Alexijevič knihu Časy zo second handu. Literárne v nej rozobrala pojem „homo sovieticus“. A „sovietsky človek“, jeho výchova, podvedomie a správanie sú pre ňu kľúčom k dnešným problémom Bieloruska, Ruska aj ďalších postsovietskych krajín. Možno aj tých našich.

Nobelistka Svetlana Alexijevič: Bielorusi neovládali slobodné myslenie JOËL SAGET/AFP/PROFIMEDIA Laureátka Nobelovej ceny za literatúru za rok 2015 a bieloruská spisovateľka Svetlana Alexijevič si myslí, že väčšina Bielorusov cítila strach z liberálnej západoeurópskej džungle. Strach, ktorý Lukašenko úspešne šíril 26 rokov.

knihy Svetlany Alexijevičovej samy o sebe vypovedajú o rusko-bieloruskom spriaznení. Autorka je Bieloruska, ale píše po rusky. Pozorný čitateľ v jej dielach môže nájsť aj odpovede na otázky, prečo Bielorusom trvalo až 26 rokov, kým sa vzchopili a vzali zodpovednosť do vlastných rúk. Prinajmenšom ich značnej časti.

svetlana Alexijevič o večnom strachu

V rozhovore ku knihe Svetlana Alexijevič objasňuje povahu postsovietskeho človeka strachom, v ktorom nikdy neprestal žiť. Je to „strach pred novou realitou, ktorá sa pred nami otvorila, na ktorú nie sme pripravení a pred ktorou sme bezmocní. A preto sa nám zdá, že najlepšou obranou je poskladať kocky (nášho sveta – pozn. autora článku) nie z minulých udalostí, ale z našich mýtov.“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite