Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Chudobní kapucíni sú najspevavejší mnísi

.štefan Chrappa .spoločnosť

Kapucíni na Slovensku sú aktívne prítomní od sedemnásteho storočia. Sú neprehliadnuteľní nielen v rámci katolíckej cirkvi, ale aj v sociálnej oblasti, médiách či kultúre. Dnes kapucín Felice prichádza s novým albumom Späť k sebe a vychádza aj 250-stranový spevník všetkých kapucínskych piesní.

Chudobní kapucíni sú najspevavejší mnísi SITA/AP Photo/Domenico Stinellis Podoba svätého Františka z Assisi.

spoznáte ich podľa hnedých habitov a povrazu, ktorým sú prepásaní. Na ňom sú tri uzly. Symbolizujú evanjeliové čnosti – chudobu, čistotu a poslušnosť. Sú nasledovníci svätého Františka z Assisi. Ich staršími bratmi sú františkáni a ich bratmi, ktorí kladú väčší dôraz na vzdelanie sú aj konventuáli.

Práve kapucíni sú tí, ktorí sa snažili byť najradikálnejší v žití chudoby a v nasledovaní  svojho zakladateľa. Majú aj duchovné sestry – Klarisky a dokonca aj laické, takzvané tretie rády. 

Na Slovensku je rehoľa kapucínov aktívna. Možno ju vnímať v duchovnom živote cirkvi, ale aj v spoločnosti. Stretnete ich v Bratislave, Žiline, Pezinku (kde bol v päťdesiatych rokoch internačný tábor), v Kremnických Baniach, v Hriňovej a na Ponikách, kde spravujú gotický kostol svetového významu. Zo Slovenského dreva postavili kostol na Islande! To sú naši bratia kapucíni.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite