Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Havel mierne komiksový

.marianna Sádecká .spoločnosť .film

Len nedávno sa v Bratislave odhaľovala lavička Václava Havla. Slovenská premiéra filmu Havel (2020) bola podobnou udalosťou: viac spoločensky významnou než tou filmovou.

Havel mierne komiksový PRESSFOTO BONTONFILM Kontroverzné manželstvo plné nevery aj pochopenia prežilo prechody z undergroundových koncertov až na balkón Melantrichu.

milenka, manželka, divadlo, politika – ty si pořád myslíš, že můžeš mít všechno?“ povedala Havlovi manželka Olga. Niekto by to mohol povedať aj o tomto filme, ktorý je ešte len druhým režisérskym počinom Slávka Horáka. Nie je to dokument ani presná biografia, ani dokonalá historická výpoveď. 

A nie je to ani filmové veľdielo, určite si však nezaslúži početné negatívne reakcie, ktoré si po českej premiére už stihol vyslúžiť. Kombinuje divadelnú absurdnosť s disidentskou drámou, a vytvára tak fiktívno-realistický obraz Havlovej vášnivej radosti aj bolesti života. Výsledná podoba je skôr komiksová. No vlastne, prečo nie?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite