Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Fedor Gál: Bože, to je zase rok

.fedor Gál .spoločnosť

Rok 2020, tak sa mi zdá, zanechá v mysliach ľudí na Slovensku (v Česku, Poľsku, Maďarsku,...) virtuálny pomník, sochu...

Fedor Gál: Bože, to je zase rok Andrej Bán

mohol by byť venovaný pamiatke troch ilúzií: 1. ilúzii o tom, že sen o slušnosti zostane snom vďaka politickým elitám, 2. ilúzii o tom, že krízy sú pohromy, ktoré prichádzajú a odchádzajú, 3. ilúzii o tom, že vďaka zdieľaniu sme schopní učiť sa z vlastných chýb. 

Osobne som veril, že voľby začiatkom roka 2020 prinesú zásadnú zmenu spoločenskej atmosféry. Veril som tiež, že historické resentimenty vytvoria systém včasného predvídania spoločenských nestabilít. A napokon som veril, že možnosti zdieľania, ktoré nám ponúkajú ICT, povedú k upevňovaniu kolektívnej pamäti a kultivácii aktuálneho rozhodovania. Mýlil som sa. 

„Súčasne verím, že definitívne víťazstvo je naše, ale: slová ‚definitívne‘ a ‚víťazstvo‘ treba chápať existenciálne a individuálne.“

V kontinuite politických reprezentácií moci je zápas o slušnosť v politike trvalý. V kontinuite politických ideológií (v pozadí bol vždy ten istý primitívny nacionalizmus) je poznanie, že „šťastné zajtrajšky“ neexistujú, existuje iba cesta džungľou, ktorá je krásna a zároveň nebezpečná. A kolektívna pamäť sa formuje najmä cez „kmeňové“ legendy, mýty, symboly a rituály. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite