Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Chudoba má aj na Slovensku ženskú tvár

.sita .spoločnosť

Ženy sú na Slovensku chudobnejšie ako muži, tvrdia analytici z IVPR. V domácnostiach, kde je nízky príjem, majú ženy vyšší stres a väčšie bremeno so starostlivosťou o rodinný rozpočet a manažovanie dlhu.

Chudoba má aj na Slovensku ženskú tvár Evening standard/SITA

ženy na Slovensku žijú s väčšou pravdepodobnosťou v chudobe viac ako muži. Príčinami sú najmä prerušená história zamestnania pre narodenie dieťaťa, vyššia miera čiastočných pracovných úväzkov či koncentrácia v nízko príjmovej práci, akou je napríklad školstvo či zdravotníctvo. Uviedli analytici z Inštitútu pre výskum práce a rodiny Jana Jablonická-Zezulová a Andrej Kuruc.

Upozornili tiež, že v domácnostiach, kde je nízky príjem, majú ženy vyšší stres a väčšie bremeno starostlivosti o rodinný rozpočet či manažovanie dlhu. „Je často chybný predpoklad a rodový stereotyp, že ženy majú alebo by mali mať prístup k príjmu partnera a že hlavná rola žien je starostlivosť o deti, blízkych a domácnosť,“ vysvetlili analytici. Keďže je príjem mužov počas života vyšší, veľa žien v domácnostiach bez príjmu partnera trpí chudobou.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite