Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Don António

.redakcia .spoločnosť .profil

Nedožité 91. narodeniny politického väzňa a kňaza Antona Srholca si jeho priatelia pripomenuli 11. júna v rodnej Skalici. Ako si ho pamätajú priateľ a spolubrat v kňazskej službe Marián Prachár, politik a disident František Mikloško a skalická rodáčka Ľubica Rozborilová?

Don António BORIS NÉMETH Pri príležitosti nedožitých 91. narodenín Antona Srholca sa 11. júna 2020 v Skalici uskutočnilo spomienkové podujatie.

marián Prachár: Nedocenený

Je to už vyše štyri roky, čo náš priateľ António nie je medzi nami. Ale jeho tézy sú stále aktuálne a asi večne platné. Nedať si vziať nikým a ničím svoju slobodu. Môžu uväzniť telo, ohradiť človeka byrokraciou a neprehľadným množstvom zákonov a predpisov, vynucovať si poslušnosť z titulu moci štátu, ideológií, náboženstva. Ale jedno nikto a nič nemôže. Vziať človeku jeho vnútornú slobodu. Veriť svoje, myslieť, držať sa svedomia a zdravého rozumu. Vo väzení bol António slobodný. Nikto mu nezabránil iným pomáhať. Nenaučili ho iných nenávidieť. A neokradli ho o nádej na lepšiu budúcnosť a radosť z pravdy, že je vždy viac v rukách svojho Stvoriteľa než ľudí. Svojím optimizmom, úsmevom a záujmom o každého nás učil presne to, čo hlása do sveta dnes pápež František. Nedať sa napríklad oklamať diktatúrou moci trhu a nespravodlivej ekonomiky, ktorá bez ducha, etických a morálnych fundamentov ohrozuje budúcnosť ľudstva. Od biskupov vyžaduje, aby najprv dobre načúvali potrebám človeka a až potom rozhodovali. Keď sa raz pápež pýtal ateistického novinára, čo mu na cirkvi najviac vadí, odpovedal že klerikalizmus. Pápež povedal, že jemu tiež. A Antóniovi už dávno. Vedel, že veľkosť človeka je v jeho službe aj tým najmenším a v pokore pred tajomstvom sveta a Boha.

Vo väzení bol António slobodný. Nezabránili mu iným pomáhať. Nenaučili ho iných nenávidieť.

A druhá téza, že treba odpúšťať. Robil tak s láskou a pochopením po celý život. Odpustil svojim prenasledovateľom, hoci vedel pomenovať ich hriech. Odpúšťal svojim nadriadeným, hoci ho mrzela ich nechápavosť a malosť. A odpúšťal, keď bol nedocenený a „kazil“ cirkevnú kariéru svojim priateľom.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite