Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Lucia Ďuriš Nicholsonová posiela otvorený list poslancom z Kresťanskej únie

.redakcia .spoločnosť

Europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová reaguje na návrhy a vyjadrenia z dielne poslancov Anny Záborskej a Richarda Vašečku. Prinášame vám ho v plnom znení.

Lucia Ďuriš Nicholsonová posiela otvorený list poslancom z Kresťanskej únie SITA/Jakub Julény

Vážená pani poslankyňa Záborská,

píšem Vám ako kolegyni, ktorá v Európskom parlamente strávila 4 volebné obdobia, a preto verím, že chápe rozmer medzinárodných dokumentov a záväzkov z nich vyplývajúcich pre Slovensko. Rovnako verím, že pri diskusii o interrupciách zvažujete aj práva žien, keďže ste viedli Výbor EP pre práva žien a rodovú rovnosť.

Vážený pán poslanec Vašečka,

píšem Vám ako predsedovi Výboru NR SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport a zároveň ako bývalému kolegovi z NRSR, s ktorým sme mali mnohé spoločne témy, od boja proti korupcii až po boj proti vulgárnym spôsobom bývalého predsedu NRSR, pána Andreja Danka, preto verím, že si môj list prečítate až do konca.

Každý človek má právo na súkromie, rodinný život, telesnú integritu a tiež právo na zdravie zakotvené v mnohých medzinárodných dohovoroch, ktoré sme aj my ako člen Európskej Únie, Rady Európy či Organizácie spojených národov ratifikovali. Podstatnou súčasťou práva na zdravie je aj právo žien na sexuálne a reprodukčné zdravie a s ním súvisiace právo rozhodnúť sa bez nátlaku a diskriminácie. Napriek tomu, že Rada Európy vyslovene spomína potrebu reformovať zákony, politiky a postupy, ktoré obmedzujú alebo odmietajú ženám prístup k zdravotnej starostlivosti alebo iným spôsobom prekážajú ženám pri výkone práva na sexuálne a reprodukčné zdravie, sa Vy chcete vybrať opačným smerom. Smerom k obmedzeniu práva ženy slobodne a zodpovedne sa rozhodnúť, kedy sa stane matkou.

Je dokázané na príkladoch z iných krajín, že reštrikciou neznamená, že sa potraty zázračne prestanú vykonávať.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite