Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Nečakať dlho v rade a nenakaziť sa. Študenti vymysleli, ako cez pandémiu lepšie triediť pacientov

.matúš Dávid .spoločnosť

V jednej z pražských nemocníc už vyhodnocujú zdravotný stav ľudí aj s pomocou aplikácie v smartfóne. Inteligentný spôsob triáže vymysleli štyria vysokoškoláci. Jedným z nich je Slovák Ľuboš Repka. Rozhodol sa takto pomôcť zdravotníkom a pacientom v boji s koronavírusom.

Nečakať dlho v rade a nenakaziť sa. Študenti vymysleli, ako cez pandémiu lepšie triediť pacientov Smart Triage Aplikáciu Smart Triage (Chytrá triáž), ktorá uľahčuje triedenie pacientov v nemocniciach počas pandémie, vytvorili cez koronakrízu štyria vysokoškoláci, traja Česi a Slovák, ktorí študujú v Prahe.

v rozhovore s 24-ročným študentom medicíny Ľubošom Repkom sa dočítate:

  • čo je to triáž a ako ju robiť lepšie,
  • ako vznikala aplikácia Smart Triage (Chytrá triáž),
  • prečo je študentský projekt užitočný pre nemocnice,
  • aj to, kedy sa začne používať na Slovensku.

ste jedným zo slovenských medikov, ktorí študujú v Prahe. Ako ste prežili posledné týždne?

Najskôr som ako budúci lekár chcel pomáhať v niektorej z nemocníc. Lenže v rovnakom čase, keď v Česku aj na Slovensku vypukla pandémia, som spolu s tromi ďalšími vysokoškolákmi začal pracovať na novej aplikácii, ktorú sme chceli dodávať nemocniciam.

Vyrástol z toho oveľa väčší projekt, než sme pôvodne predpokladali, a tak mu teraz venujem takmer všetok svoj voľný čas. Takto sa snažím zapojiť do boja proti šíreniu nákazy.

projektom, o ktorom hovoríte, je „Chytrá triáž“ (názov v angličtine znie Smart Triage). Ide o webovú aplikáciu, ktorá nahrádza vstupné dotazníky v nemocniciach pre ľudí s podozrením na ochorenie COVID-19. Ako sa tento nápad zrodil?

Dvaja zo štvorice autorov, ktorí sú tak ako ja študenti medicíny, pôsobili ako dobrovoľníci v jednej z pražských nemocníc. Všimli si, že proces triáže, teda triedenia a prvotného zhodnotenia zdravotného stavu pacientov, je tam neefektívny. Preto sme spolu začali vymýšľať spôsob, ako by sa to s využitím moderných technológií dalo robiť lepšie a efektívnejšie.

ako ste sa s ostatnými spoznali a ako ste v čase prísnych obmedzení pohybu pracovali na projekte?

Sme štyria vysokoškoláci, traja Česi a jeden Slovák. Tomáš Trejdl je študentom informatiky na ČVUT v Prahe a Tom Kuna s Vasilom Kostinom sú medici. Niektorí sa poznali už skôr, postupne sme sa prepojili všetci štyria a vytvorili sme tím.

Chceli sme pracovať na zaujímavých projektoch. Všetko sme robili na diaľku a využívali sme rôzne internetové nástroje na komunikácie. Každý z nás sa špecializuje na niečo iné, či už ide o medicínsku stránku aplikácie, alebo o jej softvér, hardvér či PR projektu.

Autormi aplikácie Smart Triage, ktorá zefektívňuje triáž pacientov počas pandémie, sú traja českí študenti a Slovák Ľuboš Repka pôvodom z Banskej Bystrice.Smart TriageAutormi aplikácie Smart Triage, ktorá zefektívňuje triáž pacientov počas pandémie, sú traja českí študenti a Slovák Ľuboš Repka pôvodom z Banskej Bystrice.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite