Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ako exitovať z lockdownu

.vladimír Rigasz .spoločnosť

New York Times minulú sobotu zverejnil článok, ktorý môže poskytnúť návod na udržateľný exit zo súčasného lockdownu aj na Slovensku.

Ako exitovať z lockdownu AP Photo/Ebrahim Noroozi

spočíva v masívnom serologickom testovaní populácie (ako v talianskom regióne Benátsko s cca 5 miliónmi obyvateľov) na prítomnosť protilátok IgM/IgG v krvi a následnom návrate do práce aj k voľnému pohybu ľudí, ktorí obdržia tzv. licenciu (imunitný pas), na základe pozitívneho výsledku testov, potvrdzujúcich prekonanie Covid-19. Testovanie sa tam začína už budúci týždeň zberom prvých 100-tisíc krvných vzoriek od zdravotníckého personálu a regionálnych verejných zamestnancov.

Takéto testovanie, na rozdiel od v súčasnosti používaného molekulárneho RT-PCR, ktoré potvrdzuje iba aktívne prípady, dokáže podstatne rýchlejšie (a lacnejšie) odhaliť skutočný rozsah epidémie v populácii.  

Štúdia vedcov Oxfordskej univerzity publikovaná 24. marca tvrdí, že k 6. marcu mohlo byť v Taliansku infikovaných až 60 - 80 percent populácie (v Británii k 19. marcu 36 - 68 percent).

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite