Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Armagedon

.rudolf Zajac .spoločnosť .koronavírus

V podstate celý svet zasiahol koronavírus Covid-19. Pravdepodobne sa to začalo v Číne a postupne sa lokálna epidémia zmenila na celoštátnu, potom medzištátnu až nakoniec na pandémiu, čiže zachvátila prakticky celý svet.

v týchto dňoch môžeme iba viac-menej úspešne hádať, čo sa vlastne stalo. Pred časom som o tom písal aj v .týždni 6/2020 v článku Had zožral netopiera. Vzhľadom na čínske spôsoby nik nevie, či sa to začalo v decembri, alebo možno už v septembri minulého roka, nik s určitosťou nedokáže potvrdiť alebo vyvrátiť čínske štatistické dáta o počte infikovaných, vyliečených alebo mŕtvych.

Z pohľadu čínskych dát hermetické uzavretie Wu-chanu, oblasti s 10 miliónmi ľudí, sa dá porovnať s tým, ako keby sme na Slovensku pre epidémiu hermeticky uzavreli menšie mesto, napríklad Pezinok. Reálne sa ani nedozvieme, koľko ľudí a akým spôsobom zomrelo, lebo na rozdiel od nás čínske reštrikčné opatrenia možno obsahujú napríklad aj zastrelenie neposlušných.

V tomto storočí bolo ľudstvo ohrozené hroziacimi epidémiami SARS, vtáčej chrípky, prasacej chrípky, epidémiou MERS alebo vírusom Zika. Našťastie počet chorých bol maximálne desaťtisíc (okrem prasacej chrípky, no tam bola minimálna smrtnosť) a hoci sa mŕtvi počítali na úrovni 10 percent, k väčšej epidémii či dokonca pandémii neprišlo. Nakoniec všetky hrozby týchto epidémií zanikli a vírusy, ako sa objavili, tak aj zmizli.

Žiaľ, neprišlo ani na naše poučenie, že v dobe globalizácie a mobility, keď nielen informácie, ale aj ľudia lietajú hore a dolu, sem a tam, dôjde skôr alebo neskôr na to, čo dnes vidíme. Z pohľadu laikov ide o šokový stav, nakoniec, nikdy po roku 1989 nedošlo na také brutálne obmedzenie pohybu a slobody ako teraz. Na odľahčenie: možno si až teraz generácia tridsiatnikov uvedomí, čo to bol socializmus a ako sa v ňom žilo.

Zaujímavejšie je sledovať pôsobenie profesionálov alebo tých, ktorí by nimi mali byť. V spomínanom článku som písal, ako sme sa vyrovnali s hrozbou pandémie vtáčej chrípky. Dokonca som si myslel, že nech sa po roku 2006 politici Smeru vyhovárali na Zajacovu reformu, čím iba zakrývali svoju neschopnosť, predsa len sme Slovensko dobre pripravili na hroziacu pandémiu. To si môže každý ľahko overiť na stránke www.reformazdravotnictva.sk Mýlili sme sa, Slovensko dnes nebolo dobre pripravené, skôr naopak.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite