Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

38 osobností proti kriminalizácii Havranovho textu

.redakcia .spoločnosť

Obvinenie Michala Havrana za jeho článok „Pošlite Kuffu do cirkusu“ vnímame ako konflikt práva na slobodu slova a práva na slobodu náboženského vyznania.

38 osobností proti kriminalizácii Havranovho textu SITA/Peter Rusko

v tomto konflikte stojíme na strane Michala Havrana a požadujeme ochranu jeho práva na slobodu slova pred obvinením z hanobenia presvedčenia a z prečinu ohovárania.

Michal Havran vo svojom texte vypuklým spôsobom popisuje zneužívanie náboženskej viery a jej symbolov na potlačovanie individuálnych slobôd, ktoré sú výsledkom civilizačného vývoja našej spoločnosti smerom od nábožensky a konfesionálne monolitickej ku sekulárnej a nábožensky neutrálnej. Stojí tak na strane ochrany princípov zakotvených v Ústave Slovenskej republiky.

Uvedomujeme si, aká krehká je hranica medzi právom na slobodu slova a na slobodu náboženského vyznania. Slovo má veľkú moc. Hýbe emóciami ľudí a veľmi ľahko môže byť zneužité na upieranie ľudskej dôstojnosti a podnecovanie nenávisti proti ľuďom pre ich národnosť, náboženské alebo iné presvedčenie či sexuálnu orientáciu. Odtiaľ je len krôčik k fyzickému násiliu ochotnému siahať na zdravie a životy iných.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite