Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nenaleť fašistom ani trollom. Nový kurz radí učiteľom, ako viesť mladých ku kritickému mysleniu

.matúš Dávid .spoločnosť

Experti predstavili novú učebnú pomôcku pre učiteľov a žiakov. Voľne dostupný online e-learningový kurz napríklad vysvetľuje, ako si vybudovať odolnosť voči konšpirátorom alebo ako správne diskutovať o extrémizme.

Nenaleť fašistom ani trollom. Nový kurz radí učiteľom, ako viesť mladých ku kritickému mysleniu NENALET.IM E-learningový kurz s názvom „Nenaleť: dezinfo a extrém“ je voľne dostupný na internete.

začiatkom septembra obletela Slovensko správa, že viac ako polovica našich učiteľov by žiakom odporučila sledovať dezinformačné médiá Hlavné správy a Zem a vek, pretože ich považuje za dôveryhodné. 

Išlo o zistenia z prieskumu agentúry Focus pre projekt People2People. Prieskum vznikal v júni 2019 na reprezentatívnej vzorke 523 učiteľov druhého stupňa základných škôl.

Lektor kritického myslenia Ján Markoš si však myslí, že tento prieskum nebol interpretovaný správne a dal by sa urobiť lepšie.

„Učiteľov sa pýtali, ktoré médiá by ako hodnoverný zdroj informácií odporučili svojim žiakom. Som však presvedčený, že mnohí pedagógovia si mysleli, že ide o hlavné správy v televízii, a teda nevedeli, že ide o dezinformačné médium, nepoznali ho,“ vysvetľuje slovenský šachový veľmajster a autor manuálu kritického myslenia.

Odlišnú skúsenosť s učiteľmi má aj expertka na hybridné hrozby a dezinformácie Monika Masariková. Od roku 2017 pravidelne komunikuje so študentmi aj učiteľmi, pripravuje semináre pre pedagógov, organizuje diskusie na školách a rôzne projekty o dezinformáciách, falošných správach či kritickom myslení.

„Nesmieme žiakov odsudzovať ani za ich radikálnejšie postoje, treba im dať priestor, pretože izolácia ich potom môže posunúť k radikálom.“

„Spätná väzba od učiteľov bola taká, že chcú so žiakmi diskutovať o týchto témach. Čoraz viac sa dožadovali nadčasovej platformy, s ktorou by mohli pracovať aj potom, keď z ich školy odídeme. V súčasnosti totiž nemajú dostatok učebných pomôcok na vzdelávanie žiakov v oblastiach, akými sú napríklad dezinformácie alebo kritické myslenie, a sami sa v týchto témach necítia dostatočne odborne zdatní,“ hovorí riaditeľka Slovenského inštitútu pre bezpečnostnú politiku (SSPI).

Odpoveďou na požiadavky učiteľov má byť aj nový e-learningový kurz s názvom „Nenaleť: dezinfo a extrém“. Jeho vznik podporilo Ministerstvo spravodlivosti SR aj Veľvyslanectvo USA na Slovensku a už teraz je kurz voľne dostupný pre verejnosť na webovej stránke

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite