Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zomrel gréckokatolícky emeritný biskup Mons. Ján Eugen Kočiš

.redakcia .spoločnosť

Vo veku 93 rokov zomrel v stredu krátko po polnoci v Prešove Mons. Ján Eugen Kočiš, emeritný pomocný biskup gréckokatolíckeho Pražského apoštolského exarchátu a abrittský titulárny biskup.

zomrel v 69. roku kňazstva a deň po 52. výročí tajnej biskupskej vysviacky, ktorú prijal v Brne 3. decembra 1967. Kočiš bol druhým najstaršie žijúcim biskupom byzantskej tradície na svete. TASR o tom informoval hovorca Prešovskej archieparchie Michal Pavlišinovič.

Mons. Ján Eugen Kočiš sa narodil 25. júna 1926 v Pozdišovciach rodičom Jurajovi a Anne ako najmladšie z ôsmich detí. Keď mal dva roky, rodina sa presťahovala do Vojčíc. Ako bohoslovec v kňazskom seminári v Prešove zažil v roku 1950 jeho zrušenie i zákaz Gréckokatolíckej cirkvi, ktorej zostal vždy verný.

Následne dostal povolávací rozkaz do PTP v Čechách, kde slúžil do konca roka 1953 na rôznych stavbách a v lese. Večer 1. januára 1951 bol tajne biskupom Róbertom Pobožným vysvätený v nemocničnej kaplnke v Rožňave za kňaza.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite