Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Za socializmu bolo lepšie, myslí si takmer 40 % Slovákov. Veľký prieskum k novembru 1989

.kristína Braxatorová .spoločnosť

Česi vnímajú zmeny, ktoré priniesla Nežná revolúcia, oveľa pozitívnejšie než Slováci. Vyplýva to z prieskumu, ktorý robil Sociologický ústav SAV k príležitosti 30. výročia pádu komunizmu.

Za socializmu bolo lepšie, myslí si takmer 40 % Slovákov. Veľký prieskum k novembru 1989 BORIS NÉMETH Námestie SNP sa vrátilo do čias Nežnej revolúcie v marci minulého roka po vražde novinára a jeho snúbenice. Ľudia opäť štrngali kľúčmi.

až 38 % Slovákov si podľa prieskumu myslí, že pred novembrom '89 bol lepší ekonomický systém, než v súčasnosti. V Českej republike je takých ľudí menej – a to 25 percent.

So sentimentom spomínajú mnohí ľudia aj na politický systém pred rokom 1989. Za veľmi dobrý a skôr dobrý ho považuje až 27 percent Slovákov, no napríklad len 13 percent Čechov. 

„Je to dané sociálnou situáciou ľudí, ktorá nie je veľmi utešená. Starší majú nízke dôchodky. Na zlý stav zdravotníctva doplácajú najviac, pre väčšiu chorobnosť sú naň prirodzene odkázaní. Cítia to teda najcitlivejšie, pozornosť, ktorá sa im venuje, nie je dostatočná. Potom je tu ešte nostalgia, boli sme mladí, mali sme život pred sebou,“ hovorí Zora Bútorová z Inštitútu pre verejné otázky, ktorý sa podieľal na prieskume.

Zdroj: Sociologický ústav SAV, Agentúra Focus

Najviac kritikov súčasného režimu je z radov voličov Smeru, ĽS NS, či hnutia Sme rodina. Spravidla ide o ľudí z menších miest a s nižším vzdelaním. 

„Odporcovia liberálnej demokracie, tí, čo sa prikláňajú k autoritárskym metódam, k idei silného vodcu. Ľudia, ktorí spochybňujú práva menšín, čo by prijali podporu životnej úrovne na úkor občianskych a politických práv. Takíto ľudia sa nachádzajú viac medzi voličmi Smeru než medzi inými stranami. Je tam hodnotová podobnosť,“ dodáva Bútorová.zdroj: sociologický ústav Sav, Agentúra Focus

Napriek tomu, že značná časť spoločnosti optimisticky spomína na časy socializmu, väčšina obyvateľov Slovenska vníma november '89 pozitívne.

Väčšina Slovákov (56 %) sa zhoduje v názore, že zmena spoločenského systému po novembri '89 stála za to. Inak to nevnímajú ani Česi, ktorých hodnotenie Nežnej revolúcie je ešte priaznivejšie. Dokonca badať narastajúci počet ľudí, ktorí pozitívne hodnotia novembrové udalosti.  

Oslávte s nami 30 rokov slobody. Bez nezávislých médií nie je slobodná žiadna krajina. Podporte nás kúpou digitálneho predplatného za výnimočnú cenu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite