Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Martin Bútora: Žijeme v krajine zranenej nespravodlivosťou

.martin Bútora .spoločnosť

Iniciatíva Za slušné Slovensko v reakcii na nové zistenia z aplikácie Threema a z nahrávok Trnka-Kočner či Gorila, zvolala na piatok protesty vo viacerých slovenských i svetových mestách. Z pódia sa zhromaždeným prihovoril aj sociológ Martin Bútora.

Martin Bútora: Žijeme v krajine zranenej nespravodlivosťou Alan Pajer

celý príhovor sociológa, politika, diplomata a spisovateľa Martina Bútoru:

Pekný podvečer vám všetkým, je úžasné, že sme sa tu takto zišli.

Mám pre vás jednu dobrú správu, jednu diplomaticky povedané „nie až takú dobrú“ a povedané na rovinu škandalóznu, a potom, ak dovolíte, jednu úvahu o našich vyhliadkach. Začnem s tou dobrou.

Odznela na dnešnej veľkej celoštátnej konferencii občianskych iniciatív a organizácií. Podľa výskumu zo septembra 2019 mimovládnym organizáciám a občianskym iniciatívam na Slovensku dôveruje väčšina občanov.

A nielen to. Medzi najčastejšie uvádzanými odpoveďami boli „Riešia problémy; snažia sa pomáhať tam kde štát nepomáha; pomáhajú tým, ktorým už nevie pomôcť nikto; odhaľujú nekalé praktiky; presadzujú pred štátom rôzne požiadavky občanov; monitorujú porušovanie práv a korupciu“.

Nezdá sa teda, že by mali pravdu tí, ktorí sa tak pohrdlivo v tých nahrávkach vyjadrujú o voličoch, a nezdá sa tiež, že by ťaženie proti „sorošovcom“ zabralo.

„Svetielka nádeje už blikajú, závisí od nás všetkých, či ich zažiari dosť.“

A teraz tá druhá správa, ktorú ste už  asi zaregistrovali: návrh na predĺženie dnešného  dvojtýždňového moratória na publikovanie výsledkov prieskumov verejnej mienky najprv na 30 dní. A najnovšie, to skupina poslancov navrhla predĺžiť dokonca na 50 dní. To fakticky znamená zákaz publikovať výsledky predvolebných prieskumov, keďže skutočným predvolebným prieskumom je ten uskutočnený v časovom rámci maximálne blízkom samotným voľbám. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite