Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Luxus v náručí komunistov. Čo sa skrýva za bohatstvom slávnej čínskej dediny?

.kamila Sopková .spoločnosť

Kvalita života obyvateľov Chua-si, najbohatšej čínskej obce, je až prekvapivo vysoká. Na účtoch majú desaťtisíce dolárov, vozia sa na drahých autách a bývajú v obrovských vilách. V skutočnosti však nič z toho nevlastnia a ak by sa rozhodli odísť, o všetko prídu. Prečo tam teda žijú?

Luxus v náručí komunistov. Čo sa skrýva za bohatstvom slávnej čínskej dediny? Eugen Hoshiko/AP/SITA 12. august 2009 Chua-si, Čína: Starosta Wu Renbao rozpráva o rozvoji svojej dediny pri príležitosti 60. výročia založenia komunistickej Číny.

tristo kilometrov od luxusného obchodného centra Šanghaja, v provincii Ťiang-su, vznikla v šesťdesiatych rokoch dedina Chua-si. V tom čase mala menej ako sedemsto obyvateľov. Bola to farmárska obec, ktorú obklopovali mohutné zelené hory a veľké jazerá.

Na jednu z najbohatších obcí sveta sa premenila až po tom, ako vtedajší vodca Čínskej ľudovej republiky Teng Siao-pching jednoducho prikázal ľuďom bohatnúť. Zatiaľ čo iní váhali a nevedeli, ako tento cieľ zrealizovať, starosta obce Wu Renabao založil prvú fabriku na výrobu fliaš s umelým hnojivom. Išlo o veľmi žiadaný sortiment, pretože krátko po tom, ako rozbehli biznis, zarábal dvadsaťpäťtisíc amerických dolárov ročne.

Treba pripomenúť, že celá Čína bola v tom období spomalená ekonomickou krízou a Chua-si napriek tomu bohatla. Toto bol však len prvý krok k splneniu úlohy. Druhým bolo rozšíriť priemyselnú oblasť o oceliarske, textilné a tabakové podniky. 

ako vzniká raj uprostred diktatúry 

V Chua-si vznikli nové pracovné miesta, prišli noví obyvatelia a vyrástli nové hranice. Malá farmárska obec „pohltila“ ďalších dvadsaťšesť okolitých dedín. Zbohatla a rozšírila svoje územie. Wu vysvetlil svoju oduševnenú motiváciu týmito slovami:

„Myslím si, že každá doba má svoj vlastný vzorec úspechu. Najdôležitejšie je byť flexibilný a otvorený novým nápadom. Musíme robiť všetko, čo funguje. My nie sme komunisti. My sme stopercentní akcionári.“

Z tohto uhla pohľadu sa naozaj zdá, že ide o dedinu zázrakov, avšak aj tu sa nájdu isté rozpory. Vnučka generálneho tajomníka Komunistickej strany Číny Wu Jie v jednom rozhovore priznala: „Našim deťom vysvetľujeme, že všetko, čo tu majú, je zásluhou ich ťažko pracujúceho vodcu Wu Renabaa. Učíme ich, ako sa stať správnymi komunistami.“

„Zdá sa, že politický systém v komunistickej Číne síce dal niektorým občanom materiálny prepych, ale vzápätí ich okradol o mnohé slobody a potešenia.“ 

Šesťdesiatdva ročná obyvateľka Chua-si Ge Xiufang zas spomína na rok 1993, keď jej syn skončil školu a hľadal si prácu. V novinách našiel inzerát, v ktorom ponúkali pracovné miestna v dedine.

Do obce sa prisťahovali v období, keď Chua-si fungovala ešte ako farmárska dedina.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite