Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Martin Bútora nositeľom Ceny VIZE 97 za rok 2019

.peter Zajac .spoločnosť

Slovenský politik, sociológ, prekladateľ a diplomat Martin Bútora si dnes prevzal Cenu Nadácie Dagmar a Václava Havlových Vize 97. Cena sa tradične odovzdáva v Prahe v deň narodenín bývalého československého a českého prezidenta Havla.

Martin Bútora nositeľom Ceny VIZE 97 za rok 2019 Branislav Bibel/SITA 30. apríl 2018 Bratislava: Martin Bútora v príhovore počas panychídy za Róberta Remiáša pri spomienkovom kríži na Karloveskej ceste.

cena Nadácie Dagmar a Václava Havlových VIZE 97, udeľovaná od roku 1999, je výnimočná svojou výlučnosťou. Je v plnom zmysle slova exkluzívnym medzinárodným ocenením osobností, ktoré „svojím dielom prekračujú tradičný rámec vedeckého poznania, prispievajú k chápaniu vedy ako integrálnej súčasti všeobecnej kultúry a nekonvenčným spôsobom sa zaoberajú základnými otázkami poznania, bytia a ľudskej existencie“. Jej laureát získava diplom a pamätný artefakt v podobe berly sv. Vojtecha, čo ju diskrétne spája s nemeckou Cenou sv. Adalberta. 

Ocenení boli mimo iných americký neurochirug Karl H. Pribram, semiotik a spisovateľ Umberto Eco, informatik a filozof Joseph Weizenbaum, ekonóm Robert B. Reich, matematik Petr Vopěnka, experimentálny psychológ Philip Zimbardo, semiotička Julia Kristeva, biológ Zdeněk Neubauer, geológ Václav Cílek, filozof vzdelanosti Konrad Paul Liessmann, teoretička umenia Iva Mojžišová, sociológ Miloslav Petrusek, kultúrny antropológ Andrew Lass, historik Timothy Snyder, filozof Jan Sokol, fyzik Nathaniel David Mermin, amerikanista Josef Jařab.  

Martin Bútora sa ocitol vo výnimočnej zostave. Obzvlášť by som však spomenul dve mená, Ivu Mojžišovú a Miloslava Petruska.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite