Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Exotická poľovačka na huby

.tomáš Čejka .spoločnosť

Pre niektoré národy je hubárčenie obľúbená kratochvíľa, pre iné len obohatenie jedálnička a ešte pre ďalšie nepochopiteľný atavizmus z čias lovcov a zberačov. Ako sa zbierajú huby v Európe, Ázii a Afrike?

Exotická poľovačka na huby MICHEL GUNTHER/AFP/PROFIMEIDA Mladý muž z Kamerunu predáva pri ceste obrov - skú hubu Termitomyces titanicus.

najvášnivejšími hubármi sú nepochybne slovanské národy. Na túto našu posadnutosť sa viaceré národy, najmä Angličania, Severoameričania, Austrálčania či Gréci, pozerajú skrz prsty. Sme pre nich, skrátka, akísi zaostalí čudáci, ktorí sa dodnes z nepochopiteľných dôvodov nezbavili atavizmov pravekých zberačov. 

Spomedzi Slovanov sú najaktívnejšími hubármi Rusi, Bielorusi, Ukrajinci, Česi, my a Poliaci. Ostatní, najmä balkánski Slovania, huby veľmi nezbierajú, výnimkou sú napríklad Slovinci. Maďari majú pre zbieranie húb pochopenie, ale pri víne si s nimi veľmi o hubách nepokecáte. Ich vzťah k hubárčeniu je viac-menej konzumný, romantické hubárske potulovanie po lese mimo hubárskej sezóny ich necháva chladnými. 

Zato aktívnymi hubármi sú románske národy. Taliani sú veľkí jedáci húb, nie však veľkí znalci, o čom svedčia desivé štatistiky otráv. Francúzi, tí pestujú najmä šampiňóny a vynikajú ako znalci a hľadači hľuzoviek, Nemci a Švajčiari si zahubárčia občas, ale sú opatrnejší ako Slovania. Zaujímavé je, že Rakúšanom, ktorých by mohla ovplyvniť hubárska vášeň národov z čias monarchie, tento druh trávenia voľného času veľmi k srdcu neprirástol. 

„V Indii nemá hubárčenie takú tradíciu, lebo v minulosti tu ľudí, ktorí jedli huby, považovali za rovnakých previnilcov ako vrahov brahmanov.“

No a väčšine Germánov je to celé fuk tak v minulosti, ako aj v súčasnosti. Americký etnomykológ Robert G. Wasson ich dokonca z historického hľadiska považuje za typické mykofóbne etnikum. Škandinávci sú k hubám pomerne nedôverčiví, ak aj niečo zbierajú, tak najmä kuriatka, hríbovité huby a pečiarky. Čo však hubárčenie v takých exotických krajinách, akými sú napríklad Ázia či Afrika? 

japonské matsutake gari

Japonci sú známi milovníci prírody, neprekvapuje preto, že majú radi aj huby. Pred niekoľkými storočiami sa v japonských lesoch každý rok konala slávnosť zbierania húb, ktorú otvárali členovia cisárskej rodiny. Hubárčili aj obyčajní ľudia, takáto kratochvíľa však bola rezervovaná najmä pre šľachtu. Zber húb bol zaujímavý pre tunajších básnikov a výtvarníkov, ktorí im venovali nejedno svoje majstrovské dielo. Podobne ako u nás dubáky je v Japonsku populárna čírovka matsutake (Tricholoma matsutake), ktorá rastie veľmi vzácne aj u nás. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite