Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Africká aktivistka: Antikoncepcia zo Západu nám škodí

.michal Magušin .spoločnosť

Postavila sa na odpor manželke Billa Gatesa, ktorá investovala päť miliárd dolárov do šírenia antikoncepcie na africkom kontinente. Tvrdí, že tento prístup ničí rodiny a životy a investovať treba do vzdelávania. Obianuju Ekeocha.

Africká aktivistka: Antikoncepcia zo Západu nám škodí Archív Bratislavských Hanusových dní Obianuju Ekeocha počas diskusie na festivale Bratislavské Hanusove dni.

pochádzate z juhovýchodnej Nigérie, ste najmladšia zo šiestich detí. Od roku 2006 žijete v Británii. Ako sa z vás stala ľudskoprávna aktivistka?

Keď som vyrastala, ani som si neuvedomovala, že prirodzene sa vyvíjam v pro-life prostredí, keďže také je nastavenie tamojšej spoločnosti. Neznamená to, že nevieme, čo sú potraty, ani to, že ženy by nehľadali cesty k tomu, ako ísť na potrat. Ale spoločnosť sa zhodla na tom, že potraty by nemali byť legálne. Doteraz sa v Nigérii o legalizáciu potratov nikto ani nesnaží. Vyrástla som teda ako typické nigérijské dievča v typickej komunite.

vyrastali ste v bohatej rodine?

Nie, ale moji rodičia boli vzdelaní. Mama aj otec mali univerzitný titul, čo znamená, že bez ohľadu na počet detí sa každé z nich snažilo minimálne o úspešné ukončenie univerzitných štúdií.  Z tohto edukovaného a prirodzeného prolife prostredia som sa dostala na štúdiá do Británie, kde bola kultúra nastavená inak.

po štúdiách ste zostali v Británii pracovať ako špecialistka na biomedicínsky výskum v hematológii. Ako to súvisí s prolife aktivizmom?

V roku 2012, teda šesť rokov po mojom príchode do Británie, spustila Melinda Gates, manželka Billa Gatesa, projekt na masovú kontrolu populácie. Toto ma prinútilo napísať článok, z ktorého sa nakoniec stal Otvorený list pre Melindu Gates. A práve vtedy sa zo mňa vlastne stala proliferka a ľudskoprávna aktivistka, aj keď som sa vyjadrovala len ako Afričanka, ktorá poznala aj západnú kultúru a vedela sformulovať, prečo je projekt Melindy Gates problematický a čo bude znamenať pre africké ženy. 

„Antikoncepcia prichádza dlho po tom, čo problém vznikol, teda v čase, keď je mladé 15-ročné dievča bez vzdelania už vydaté.“

Napísala som, prečo masívna podpora antikoncepcie v skutočnosti nepomôže a na čo by sa investovaných takmer päť miliárd dolárov dalo využiť lepšie. Zároveň som vtedy pochopila, že Západ v skutočnosti Afrike nerozumie a robí si úsudok len na základe toho, čo vidí v televízii: hladné deti, neslobodné ženy. Západ vníma Afriku ignorantsky a nesprávne a okrem iného sa to prejavuje aj vo forme pomoci, ktorú Afrike ponúka a ktorá má na tento kontinent výrazný vplyv. Keď sa však už rozhodnete investovať do pomoci Afrike miliardy dolárov, mali by ste rozumieť tomu, ako Afričania vnímajú materstvo, ženy, rodinu, manželstvo a ľudský život.

ako sa po napísaní otvoreného listu Melinde Gates zmenil váš život?

(úsmev) Slovensko je tuším už 21. krajina, ktorú som odvtedy navštívila. Oslovilo ma veľmi veľa ľudí. Začala som chodiť na konferencie, pomáhala som s pochodmi za život, pravidelne navštevujem zasadnutia Organizácie spojených národov, zvlášť tie, ktoré sa týkajú situácie žien vo svete. A založila som organizáciu Culture of Life Africa.

Archív Bratislavských Hanusových dní

zo svojej skúsenosti z Británie viem, že keď sa niekto začne verejne angažovať v týchto citlivých kultúrnoetických témach, vyvolá to veľmi emocionálne reakcie. Zažívate pre vaše názory vypäté situácie?

Áno, ľudia na Západe reagujú na tieto témy veľmi podráždene, zvlášť ak nesúhlasia s tým, čo si o potratoch myslíte vy. Ja mám však šťastie, pretože hovorím o „mojich ľuďoch“ a o kultúre, z ktorej pochádzam a ktorej dobre rozumiem.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite