Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čaputová v New Yorku kritizovala polarizáciu spoločnosti na Západe

.redakcia .spoločnosť

Stratu dôvery vnútri štátov aj medzi národmi a tiež spochybňovanie liberálnych hodnôt kritizovala prezidentka vo svojom piatkovom vystúpení na slávnostnom večierku inštitútu Globsec v New Yorku venovanom 30. výročiu konca totality v strednej Európe.

Čaputová v New Yorku kritizovala polarizáciu spoločnosti na Západe Branislav Bibel/SITA

v prejave spomenula éru premiéra Vladimíra Mečiara, ktorá podľa nej ukázala, akou krehkou môže byť mladá demokracia. „Ukázalo sa, že keď sú ľudia ticho, rozhodnutia zopár ľudí môžu uchvátiť celý štát,“ vyhlásila. Pre Slovensko bolo podľa nej v tom období „budíčkom“ nepozvanie do NATO spoločne s jeho susedmi a pomenovanie krajiny ako „čiernej diery Európy“.

„Dnes vieme, že z vašej strany to bolo čestné posolstvo a signál, že vám na nás záleží,“ povedala Čaputová pred medzinárodným publikom na pôde Bohemian National Hall.

Po tom, čo pred 15 rokmi Slovensko vstúpilo do NATO a EÚ, Slováci podľa nej „začali brať slobodu, demokraciu a transatlantické spojenectvo ako samozrejmosť, namiesto toho, aby ich ďalej zveľaďovali“.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite