Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Septembrové problémy

.michal Čop .spoločnosť .hlas východu

Začiatok školského roka nám okrem potreby vzdelávať sa často pripomína aj problémy, ktorými trpí slovenské školstvo. U nás na krajnom východe sú tie problémy spojené najmä s nízkym počtom detí.

Septembrové problémy Pixabay.com

zatiaľ čo na západnom Slovensku je núdza o škôlky a rodičia sa bijú o to, aby svoje deti do nejakej škôlky dostali, u nás je detí tak málo, že škôlky a školy musia o ne súperiť. A to až tak, že v júni sa mi jedna riaditeľka miestnej škôlky sťažovala, že z roka na rok zaznamenala taký úbytok detí, že ak to takto pôjde ďalej, možno už budúci rok bude musieť zavrieť.

Na základných školách ubudlo toľko detí, že mesto bolo pred časom nútené jednu školu zatvoriť. No už vtedy sa hovorilo, že žiakov je tak málo, že najlepšie by bolo zavrieť rovno dve. Pritom v čase, keď som ja chodil na základnú školu, bolo v každej zo šiestich tunajších základných škôl po tridsať detí v štyroch triedach. Dnes už štyri triedy v ročníku nie sú na žiadnej škole. Normou je skôr jedna trieda v ročníku, aj to len s pätnástimi až dvadsiatimi žiakmi.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite