Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Reakcie čitateľov: AD Jeseňák, Gálisová Prekliatie mileniálov

.ivan Bindas .spoločnosť .listy

Kvantitatívny generačný odpočet viazaný na roky narodení nám v istej charakterovej dobe sprítomňuje štyri dostupné generácie od BB (baby boomers), teda od tej najstaršej cez X, Y až po Z.

pri týchto generačných „pečiatkach“ ma zvedavosť vedie k futuristickej otázke, aké pomenovania budú mať tie ďalšie. Alebo či sa tento dátumový vývoj neukončí generáciou 0 vo význame matematického jednoduchého nič. Pri súčasnom exponenciálnom vedomostnom a informačnom náraste sa to môže skončiť aj takto. Program AI (artificial intelligence) je vlastne programom na vytvorenie a zastabilizovanie istej formy umelej inteligencie. Roky narodení nebude rešpektovať a možno sa bude môcť vyvíjať aj bez našej ľudskej spoluúčasti. Tvorba umelej osobnosti patrí do programu vývoja umelej inteligencie. Treba len dať do súladu hodnoty človeka s hodnotami umelej inteligencie a novú osobnosť máme na scéne. Teória panpsychizmu totiž tvrdí, že psychiku má celá príroda a všetko, čo sa nachádza vo vesmíre, má svoje vedomie. Tak prečo by ním nedisponovala aj umelá osobnosť ako konečný produkt vývoja AI? Je však čas vrátiť sa z transcendentnej stratosféry na prízemnejšie atmosférické poschodia.

Stavebné kamene Nietzscheho „myšlienky večného návratu“ o tom, že všetko sa opakuje, dostali pri dnešnom rýchlostnom stupni exaktného vývoja obrovské trhliny. Tento večný kolobeh života, ktorý mnohí interpretovali ako opakovanie sa toho istého, stratil význam a zmysel. Novosť niekedy nestačíme ani zaznamenávať. Gramofónový cyklus stratil svoje opodstatnenie, aj keď po gramofónoch je dnes dopyt. Možno sa stretneme aj s dopytom po spomalení životného a civilizačného tempa, ktoré tiež zásadne ovplyvňuje postojové schémy a vzorce správania sa mileniálov. A nie som presvedčený, že len pozitívne. Pri nárokoch, ktoré sú niekedy na nich kladené v rámci ich profesionálnych zaradení a realizovaní životných rolí, je prítomná tendencia k skĺzavaniu do plytkosti.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite