Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

David Sivor: „Vyhral som, lebo žijem“

.emília Mihočová .spoločnosť

Keď David Sivor (85) z času na čas priletí z Izraela na Slovensko, zakaždým si so sebou nosí malé uhorky. Zvlášť v zime, keď sa u nás v obchodoch predávajú len veľké kusy. Keď sa zahryzne do uhorky, vráti sa o 70 rokov späť do obdobia 2. svetovej vojny.

David Sivor: „Vyhral som, lebo žijem“ Emília Mihočová David Sivor

ožívajú v ňom spomienky, ako pomáhal na uhorkovom poli rodine, ktorá ho ukrývala pred gestapom. David Sivor patrí k nepatrnému percentu tých, ktorí vďaka dobrým ľuďom prežili holokaust. 

Pôvodne sa dnes už 85-ročný muž volal Pavel Suchostaver. David je jeho druhé meno, ktoré dostáva každé židovské dieťa po niektorom z rodinných príslušníkov. Rodený Bratislavčan prišiel na svet 28. júla 1934 a tento rok slávi okrúhle jubileum. Detstvo stratil už ako 6-ročný, keď mu ho nadobro zobrala vojna. 

Nepochádzal z chudobných pomerov, jeho otec zdedil v Bratislave veľkú zámočnícku a kachliarsku dielňu. Davidov starý otec, pôvodom z Ukrajiny, v roku 1860 pre protižidovské pogromy z krajiny odišiel. Študoval vo Viedni a v Bratislave, časom sa stal úspešným obchodníkom. 

„D. Sivor dodnes nemôže celkom pochopiť, ako mohol jeden katolícky farár zaujať taký neľudský postoj.“

Starí rodičia z maminej strany žili v Liptovskom Mikuláši a vlastnili tu známy hotel Kriváň. Rodina bola preto často na cestách medzi hlavným mestom a nízkymi Tatrami. David v Mikuláši nastúpil aj do prvej triedy základnej židovskej školy, stála hneď vedľa synagógy. 

varovný telefonát

V apríli roku 1942, keď David s mamou pomáhal starým rodičom,  v hoteli Kriváň zazvonil telefón. Evanjelický farár Bohdan Hroboň rodinu varoval, aby rýchlo odišli z mesta, nakoľko im hrozí nebezpečenstvo. Pani Sivorová spolu so synom, bratmi, mamou a starou mamou ihneď vlakom odcestovali do svojho bratislavského bytu. Istá časť rodiny odmietla opustiť hotel – veď ho postavil ich starý otec.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite