Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

O azbeste pod obchvatom

.vladimír Marko .spoločnosť

Azbest zakopaný do zeme neohrozuje zdravie ľudí ani prírodu. Čo je na ňom vlastne nebezpečné? Má zmysel ho odstraňovať? A kam ho odvezú? Naspäť do Petržalky?

O azbeste pod obchvatom JOZEF JAKUBČO/PETIT PRESS/PROFIMEDIA Výstavba mosta cez rieku Dunaj, ktorý je súčasťou obchvatu Bra tislavy.

do 500 metrov dlhého úseku diaľničného obchvatu pri Bratislave bol zabudovaný stavebný odpad, ktorý obsahoval azbest. Podľa stavebníka aj ministerstva dopravy však azbest zakopaný do zeme zdravie ľudí neohrozuje.  Čo je v podstate aj pravda. Zakopaný azbest skutočne nepredstavuje prakticky žiadne zdravotné riziká. A vo svojej podstate nepredstavuje dokonca ani riziká ekologické. Je to materiál, ktorý je dokonale inertný, vo vode nerozpustný a dokonca nereaguje ani s kyselinami. Nekontaminuje teda spodné vody a ani kyslé dažde s nim nič nezmôžu. Hlavný problém je v tom, že tam, kde je, nepatrí principiálne. A že keď ho neodstránime, pripravíme problém našim potomkom, keď naň raz v budúcnosti narazia. Problém je však aj niekde inde. 

najskôr pár slov o azbeste 

Názvom azbest sa označuje skupina kremičitanových minerálov, ktoré vytvárajú dlhé a tenké vlákna. Sú skutočne tenké, ich hrúbka je približne dvadsaťkrát tenšia ako ľudský vlas. Azbest je výnimočný materiál. Je nehorľavý a prakticky žiaruvzdorný, nereaguje s kyselinami ani so zásadami, nevedie elektrinu ani teplo, pohlcuje zvuk, dá sa ľahlo lisovať, dajú sa z neho tkať textílie. A navyše je lacný. Nie div, že ho stavebný priemysel tak využíval. Lisovali sa z neho rôzne izolačné materiály a potrubia, v podobe eternitu bol najpoužívanejšou strešnou krytinou. V automobilovom priemysle bol surovinou na výrobu brzdových doštičiek. 

„Pokušenie použiť stavebný odpad ako materiál na stavbu diaľnic bude aj v budúcnosti veľmi silné.“

Jeho výhody však sú zároveň aj jeho prekliatím. Je totiž prakticky nezničiteľný. Jedinou možnosťou, ako ho dnes odstrániť, je opatrné a odborné rozobratie, chemické zmenšenie jeho nebezpečnosti a – zahrabanie pod zem. Zdravotným problémom totiž nie je azbest samotný. Dá sa s ním žiť a všetci s ním dlhé roky žijeme. Dnes sa už síce v stavebníctve používať nesmie, ale stále je ho dosť vo väčšine starších stavieb. Je tam vo forme potrubí v stenách a svetlíkoch, eternitu na strechách, alebo rôznej izolácie skrytej pod omietkou. Tam, rovnako ako pod zemou, nebezpečný nie je.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite