Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Náš NOVEMBER ´89

.post Bellum .spoločnosť

Pri príležitosti blížiaceho sa 30. výročia Nežnej revolúcie vznikla spolupráca Rádia Slovensko a občianskeho združenia Post Bellum SK, ktoré na Slovensku vyhľadáva a dokumentuje spomienky pamätníkov kľúčových momentov 20. storočia.

Náš NOVEMBER ´89 Portrét psychiatra Petra Hunčíka.

vytvorili spolu novú reláciu Náš november '89, ktorá bude mať symbolicky 30 častí. Poslucháči v nej postupne na týždennej báze budú mať možnosť spoznať aj tie menej známe príbehy aktériek a aktérov diania Nežnej revolúcie z rôznych kútov Slovenska.

Nahrávky výpovedí pamätníkov revolúcie poskytlo združenie Post Bellum a sú súčasťou medzinárodného internetového archívu Príbehy 20. storočia.

„Dianie okolo revolúcie malo široký záber a o mnohých dôležitých ľuďoch takmer nehovoríme.“

Autorsky a moderátorsky reláciu podchytila Sandra Polovková, riaditeľka Post Bellum a moderátori a redaktori RTVS Soňa Gyarfášová, Michal Herceg a Vladimír Seman. Dramaturgicky projekt zastrešila Soňa Koželová. 

Prvé dve časti relácie, odvysielané minulý víkend, spracovali príbehy Juraja Flamíka a Jána Bencúra. Flamík sa venoval ochranárskym aktivitám a podieľal sa na príprave dokumentu Bratislava/nahlas, v rokoch 89-92 pôsobil v politickom hnutí VPN. Bencúr sa zúčastnil Nežnej revolúcie v Dolnom Kubíne a neskôr sa stal štátnym tajomníkom ministra vnútra Ladislava Pittnera. 

Portrét aktivistu a účastníka Nežnej revolúcie Rastislava Šenkirika.Portrét aktivistu a účastníka Nežnej revolúcie Rastislava Šenkirika.Ďalšie časti relácie prinesie Rádio Slovensko 13. a 14. júla o 12:10. Budú patriť príbehom aktivistu a účastníka Nežnej Rastislava Šenkirika a psychiatra Petra Hunčíka. Hunčík je jedným zo zakladateľov Maďarskej nezávislej iniciatívy a od jesene 1990 až do volieb v roku 1992 pôsobil ako poradca prezidenta Václava Havla v otázke národnostných menšín. 

„Som rada, že sa príbehy, ktoré pravidelne a dlhodobo dokumentujeme, mohli tentokrát dostať aj do éteru Rádia Slovensko, obzvlášť pri tejto príležitosti. Pri práci na 15-tich častiach relácie, ktoré som mala na zodpovednosti, som si znovu uvedomila, aký široký záber malo dianie okolo revolúcie a o koľkých dôležitých ľuďoch takmer nehovoríme,” hovorí Sandra Polovková, riaditeľka Post Bellum SK.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite