Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Spravodlivý štát pre všetkých?

.natália Šmídová .spoločnosť

Od policajnej razie v osade Budulovská v Moldave nad Bodvou uplynulo šesť rokov. Šesť rokov pretrváva nespravodlivé konanie štátu vo vzťahu k napadnutým Rómom a Rómkam.

Spravodlivý štát pre všetkých? Peter Sit Moldava nad Bodvou: Z príprav výstavy Tomáša Halásza na Pohode 2019.

samotný dôvod razie z 19.6.2013 nikdy nebol nezávisle prešetrený. Policajné jednotky pri razii vstupovali do domov bez povolenia, ľudí napádali obuškami a podľa viacerých poškodených používali aj elektrické paralyzéry. Niektorých zo zbitých mužov odviedli následne na policajnú stanicu, kde ich podrobili ďalšiemu fyzickému a psychickému násiliu. 

Koncom júna 2013 bolo podaných niekoľko podnetov so žiadosťou o prešetrenie oprávnenosti postupu policajtov počas razie. V auguste inšpekcia prípad uzavrela a konštatovala, že policajti postupovali správne a v zmysle zákona. Vtedajší policajný prezident Tibor Gašpar sa niekoľko týždňov pred uzavretím vyšetrovania vyjadril, že policajná razia bola úspechom a že „polícia si v osade získala rešpekt“. Rešpekt v ponímaní policajného prezidenta pre obyvateľov a obyvateľky znamenal strach prehovoriť o policajnom násilí. Pre niektorých dokonca strach zdržiavať sa vo vlastných domovoch.

Vtedajší minister vnútra Róbert Kaliňák sa vyjadril, že jednoznačne stojí za závermi prešetrovacej komisie ministerstva vnútra a prehlásil, že samotný zásah polície bol vedený zákonným spôsobom. Verejnú ochrankyňu práv Janu Dubovcovú, ktorá vo svojej správe upozornila na viacnásobné porušenie ľudských práv počas zásahu, Kaliňák obvinil z politikárčenia. 

V januári 2014 bolo proti policajtom začaté trestné stíhanie pre podozrenie zo spáchania viacerých trestných činov zo strany policajtov, medzi inými aj zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa, zločinu mučenia a iného neľudského alebo krutého zaobchádzania a prečiny porušovania domovej slobody a ublíženia na zdraví. Ministerstvo vnútra naďalej verejne obhajovalo zásah polície. Premiér a minister vnútra dokonca navštívili policajnú stanicu v Moldave nad Bodvou, aby povzbudili policajtov slovami „Stojíme za vami!“  

Trestné stíhanie proti obvineným policajtom bolo zastavené a nebolo obnovené ani po mnohých námietkach zo strany občianskej spoločnosti, poškodených a ich právnych zástupcov. 

V auguste 2017 nastal v prípade dramatický zvrat, ktorý žiadna zo zainteresovaných strán neočakávala: trom zo zbitých Rómov bolo doručené uznesenie o vznesení obvinenia z dôvodu podozrenia zo spáchania trestného činu krivého obvinenia voči policajtom. Neskôr pribúdali ďalší. Spolu bolo vznesené obvinenie voči 6 osobám. Spočiatku bolo ťažké uveriť bezprecedentnému konaniu slovenských úradov rovnako ako tomu, že etnicita obvinených nehrala vo vývoji udalostí rolu.

Bývalý minister vnútra a bývalý prezident policajného zboru usporiadali tlačovú besedu, kde hovorili o potrebe „riešenia rómskej kriminality“, čím sa snažili iba ospravedlniť zjavne nezákonný postup polície a zároveň prispeli k živeniu nenávistnej rétoriky voči Rómom a Rómkam.  

Momentálne prebiehajú súdne pojednávania v prípadoch spáchania trestného činu krivého obvinenia voči policajtom. Súdení sú Rómovia a Rómky, ktorí boli pred šiestimi rokmi vo vlastných domoch napadnutí a surovo zbití pri policajnej razii. 

Otázne je aj konanie samotných súdov smerom k obvineným Rómom a Rómkam. Materinským jazykom jednej zo šiestich obvinených osôb Ireny M. napríklad nie je slovenčina, po slovensky nerozumie a nevie písať ani čítať. Tlmočník jej bol súdom uznaný až nedávno. Takisto bola až pred krátkym časom preložená výpoveď, ktorú podpísala, ako aj obžaloba. Nebol to však súd, ktorý sa rozhodol tieto skutočnosti zohľadniť. Poukázal na to až jej obhajca.

Vyjadrenia zodpovedných a konanie slovenských úradov nemusím po druhýkrát v tomto texte označiť ako nespravodlivé. Hovoria samé za seba. 19.6.2019 je dňom smutného výročia policajnej razie v Moldave nad Bodvou. Ľudia, ktorí sa stali obeťami tejto razie si zaslúžia našu podporu a solidaritu, nesklamme ich.

autorka je členkou tímu Amnesty International Slovensko

Viac informácii o prípade na: www.policajnarazia.sk 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite