Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Brno dotuje zelené strechy, majú ochladzovať mesto. Zišli by sa aj Bratislave

.dominik Harman .spoločnosť

Podobné programy úspešne fungujú v Nemecku, Rakúsku, Dánsku či Švajčiarsku.

Brno dotuje zelené strechy, majú ochladzovať mesto. Zišli by sa aj Bratislave chuttersnap/unsplash

brnianska radnica chce proti klimatickým zmenám bojovať aj vďaka zeleným strechám. Od 1. júna môžu firmy, ale aj radoví občania zažiadať o dotáciu na takúto strechu. Ako píše český spravodajský portál ČT24, radnica na tento dotačný program vyčlenila 20 miliónov českých korún (približne 775-tisíc eur).

„Program je určený pre právnické osoby, fyzické osoby, mesto aj mestské časti. Ideálne s rovnými strechami. Preferujeme nákupné centrá, office centrá. Budovy, ktoré majú obrovskú plochu, prehrievajú sa a v meste vytvárajú akýsi tepelný most,“ povedal pre ČT24 prvý zástupca primátorky v Brne Petr Hladík (KDU-ČSL).

absorbuje teplo aj dážď

Zelenou strechou sa myslí povrch striech, na ktorom je vysadený väčšinou trávnatý porast, alebo iné rastliny či dreviny. Takáto strecha absorbuje väčšinu tepla a zadrží aj veľké množstvo dažďovej vody.

Zelené strechy pochádzajú pôvodne zo severnej Európy. Čoraz väčšie využitie dnes nachádzajú práve vo veľkých mestách. V tých sa v dôsledku veľkej zástavby kumuluje teplo a sťažuje sa prirodzený odtok dažďovej vody.

S oboma problémami zápasí aj Bratislava. Podľa krajinnej architekty Zuzany Hudekovej by mestu mohli zelené strechy pomôcť. Bratislavu podľa nej v najbližších desaťročiach čakajú ešte extrémnejšie teplá aj návalové dažde.

Keďže takéto strechy dokážu zadržať až 70 percent tepla, budovy sa menej prehrievajú. To v lete okrem zvýšeného komfortu znižuje emisie CO2 – kde sú budovy veľkým problémom. Napríklad v USA vzniká v súvislosti so spravovaním budov až takmer 40 percent skleníkových plynov. Prostredie znečisťujú vinou vysokých energetických nárokov na vykurovanie, osvetlenie či klimatizáciu.

V Pláne Bratislava, s ktorým kandidoval primátor Bratislavy Matúš Vallo, sa jedno podobné riešenie spomína. Jeho autorkou je práve Hudeková. Mesto by podľa tohto plánu mohlo udeľovať stavebné povolenia v zrýchlenom režime práve na budovy, ktoré budú zahŕňať rôzne ekologické opatrenia. Jedným z nich majú byť práve zelené strechy.

V Karlovej Vsi sa pod jej vedením ide rekonštruovať budova školy A. Dubčeka tak, aby bola energeticky pasívna. Súčasťou rekonštrukcie budú práve aj zelené strechy.

So zelenou strechou už experimentujú napríklad v Šali. Čiastočne pokrýva strechu tunajšieho mestského úradu. Drevinami vysadili rovný priestor nad bývalou kotolňou a sobášnou sieňou.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite