Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Neverte nezmyslom. Kriminalita v Rakúsku a Nemecku je rekordne nízka

.filip Minich .spoločnosť

Násilní migranti, rastúca kriminalita, no-go zóny, úpadok Západu. Takú predstavu o krajinách, ktoré prijali migrantov, s obľubou šíria dezinformačné weby a mnohí slovenskí politici. Pozreli sme sa detailne na štatistiky. Hovoria niečo úplne iné.

Neverte nezmyslom. Kriminalita v Rakúsku a Nemecku je rekordne nízka Boris Roessler/dpa

alternatívne a dezinformačné portály chrlia dlhodobo a takmer na dennej báze správy o „cunami kriminality“ v Nemecku či Rakúsku. Domáci už podľa nich pomaly ani nevychádzajú von, pribúdajú útoky, znásilnenia, krádeže, vraždy. Kto za to môže? Vraj migranti.

Obyvatelia Nemecka sa podľa dezinformačných portálov boja nahlas vyjadriť nesúhlas, polícia sa to bojí vyšetrovať a súdy riadne súdiť. Vraj dostali príkaz „zhora“.

„Dobrú noc tomu Nemecku, kde sa už takmer všetci boja otvoriť ústa, alebo sa boja zakročiť, keď migranti bijú, prepadávajú a znásilňujú,“ napísal napríklad začiatkom mája redaktor najčítanejšieho dezinformačného webu Hlavné správy Roman Bednár.

Takéto informácie potom šíria ďalej a využívajú na svoju kampaň politici typu Boris Kollár, Marian Kotleba ale aj mnohí ďalší. Pripomína to až fanatizmus. Ľudia chcú byť strašení, tak ich strašme.

„Keď pustíte dieťa na výlet do Viedne, neviete či sa vráti živé a zdravé,“ vyhlasoval rozhorčene napríklad jeden z kandidátov za ĽSNS do europarlamentu počas predvolebného mítingu minulý týždeň v Čadci a zúčastnení prikyvovali.

Pozreli sme sa na oficiálne, tvrdé policajné dáta z Rakúska a Nemecka, kam smerovala drvivá väčšina utečencov počas migračnej krízy v rokoch 2015 a 2016. Výsledky sú viac než zaujímavé.

bezpečné Rakúsko

„Rakúsko je tak bezpečné, ako nikdy predtým,“ tvrdí tamojšia polícia v najnovšej štatistickej ročenke, kde detailne sumarizuje uplynulý rok 2018.

Celkový počet prípadov klesol medziročne o 7,4 %. Kriminalita je v Rakúsku najnižšia za posledných desať rokov. Zároveň stúpa počet zadržaných a objasnenosť prípadov je na rekordne vysokej úrovni.

Kriminalita v Rakúsku je najnižšia za posledných desať rokov. Počet prípadov prvýkrát klesol pod 500-tisíc.Zdroj: Rakúske ministerstvo vnútraKriminalita v Rakúsku je najnižšia za posledných desať rokov. Počet prípadov prvýkrát klesol pod 500-tisíc.

Počet kriminálnych prípadov klesol v každom jednom kraji, vrátane hlavného mesta Viedeň. Kým v roku 2009 rakúska polícia evidovala 228 486 prípadov, vlani ich bolo 169 190. Rakúska polícia takisto zaznamenala pokles násilných trestných činov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite