Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Konšpiračná scéna šíri hoax a spája .týždeň a Zuzanu Čaputovú s Goebbelsom

.redakcia .spoločnosť

Ku konšpirátorom sa pridala aj nová strana podporujúca Štefana Harabina v prezidentských voľbách. Sme radi, že naša tvorba tento typ ľudí vyrušuje.

Konšpiračná scéna šíri hoax a spája .týždeň a Zuzanu Čaputovú s Goebbelsom

koalícia Ľuboš Blaha, KDŽP a Hlavné správy vo svojom konšpiračnom ťažení pokračujú dennodenne aj po skončení prezidentskej kampane. 

Blaha na svojom facebookovom profile komentuje obálku najnovšieho vydania časopisu .týždeň. Na ňom je zobrazená Zuzana Čaputová, ako sa z vrcholku hory pozerá na Slovensko.

Blaha hovorí o tom, že predlohou pre titulnú stranu je „obraz, ktorý zdobí knižku Josepha Goebbelsa, nacistického politika a Hitlerovho propagandistu“.

Vo svojom statuse nás spája s extrémizmom, hoci extrémistické vyjadrenia deň čo deň šíri on sám.

Pravda je totiž takáto: Predlohou pre titulnú stranu .týždňa je obraz významného nemeckého romantického maliara z 19. storočia Caspara Davida Friedricha a dielo sa volá Pútnik nad morom hmly. Friedrich dielo namaľoval v roku 1818 a stalo sa kľúčovým opusom estetickej teórie vznešeného. Dnes je vystavené v Kunsthalle Hamburg.

Ku konšpirátorom sa neskôr pridala aj politická strana Kresťanská demokracia - Život a prosperita. Na svojom facebookovom profile zdieľali článok z Hlavných správ.

KDŽP zatiaľ zašlo pri šírení tohto hoaxu najďalej. Napriamo totiž o Friedrichovi hovoria ako o „poprednom nacistovi“. Doslova píšu: „Priatelia, viete si predstaviť ako by mediálne zlynčovali kresťanského národného politika, keby sa nechal stvárniť podľa predlohy obrazu popredného nacistu?“

Ako hovorí Róbert Csere, autor námetov našich titulných strán: „Caspara Davida Friedricha rozhľadený človek nespája s Goebbelsom, ale s Goethem, keďže bol súčasníkom a obdivovateľom toho druhého. Na tom nič nezmení ani to, že túto maľbu použili na obálke anglickej reedície Goebbelsovej autobiografie, ktorá vyšla pred tromi rokmi. Niekto vidí za všetkým propagandu, iný zas Boha.“

Sme radi, že tvorba časopisu .týždeň ľudí ako Ľuboš Blaha či autorov portálu Hlavné správy vyrušuje. Znamená to pre nás, že si svoju prácu robíme dobre. Ak si to myslíte aj vy, budeme radi, ak si nás predplatíte. Ďakujeme. 

 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite