Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Aký spánok, taký život

.elena Akácsová .spoločnosť .fenomén

Bez ohľadu na to či sme ranné vtáčatá alebo sovy, či je leto alebo zima, spať by sme mali aspoň sedem hodín denne. Inak riskujeme život, kariéru aj šťastie. A ohrozujeme aj všetkých okolo seba.

Aký spánok, taký život TED SPAGNA/SCIENCE SOURCE/PROFIMEDIA

mala to byť posledná a definitívna zmena času v noci z 30. na 31. marca 2019. „Ľudia to chcú,“ povedal Jean-Claude Juncker „takže to urobíme.“ Vychádzal z prieskumu, kde 80 percent zo 4,6 milióna respondentov chcelo definitívne skončiť s posúvaním času na letný a zimný a späť. Lenže, nič nie je také jednoduché, ako sa zdá na začiatku, a nikto vlastne nevie, čo to tí ľudia konkrétne chcú. 

posunutie neposúvania

Pôvodne sa mal každý členský štát do 27. októbra 2019 rozhodnúť, či zostane v letnom čase, alebo posledný raz prejde do zimného, čiže štandardného. Tento plán sa však ukázal veľmi ambiciózny, ani len krajiny V4 sa medzi sebou nedohodli, a tak sa celé posúvanie zase posunulo – zatiaľ na prvý apríl 2021. Ministerstvo práce a sociálnych vecí, ktoré má túto agendu v kompetencii, predbežne za Slovensko presadzovalo zimný čas, ale malo to v pláne ešte prerokovávať. Definitívne rozhodnutie musí byť schválené v  parlamente. 

Nečudujem sa, že žiadnemu politikovi sa do tejto témy príliš nechce. Akúkoľvek pozíciu bude zastávať, tretina ľudí bude súhlasiť, tretina bude naštvaná a tretine to bude jedno. Pretože tu nejde o ľavicové či pravicové prístupy, konzervatívne či liberálne postoje (hoci OKS ústami predsedu Ondreja Dostála tvrdí, že budú presadzovať konzervatívny prístup – čiže zotrvanie pri striedaní času). Rozhoduje to, či sa ľudia narodili ako sovy, alebo ako škovránky, čiže ako majú posunuté circadiánne rytmy, či túžia mať po príchode z práce ešte trochu denného svetla, alebo nechcú vstávať do práce potme. Pritom ide o vec, na ktorej by každému politikovi malo mimoriadne záležať. O spánok. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite