Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Lieči transparentnosť korupciu?

.gabriela Beregházyová .spoločnosť

Pri riešení korupcie sa sústreďujeme na symptómy. Snažíme sa zvyšovať transparentnosť, zatiaľ čo príčiny, ktoré tkvejú v mentalite národa, zostávajú slonom v miestnosti. Všetci o nich vieme, no nevenujeme sa im.

Lieči transparentnosť korupciu? JOZEF JAKUBČO/PETIT PRESS/PROFIMEDIA 25. september 2017 Bratislava: Veľký protikorupčný pochod. Máme pred sebou úlohu gigantických rozmerov: Ide o oveľa širšiu koncepciu boja proti korupcii, než je kontrola správania jednotlivcov.

je neodškriepiteľné, že Slovensko zaznamenalo v boji proti korupcii pokrok. Táto téma už nie je tabu, zavádzame nové mechanizmy, z roka na rok meriame stav korupcie. To, že sme sa stali členmi EÚ a NATO, taktiež o niečom svedčí. V posledných rokoch však stagnujeme. Polovica Slovákov dokonca verí, že miera korupcie sa zvýšila. Ťažko ignorovať fakt, že hoci má približne každý piaty Slovák priamu skúsenosť s korupciou, každoročne je zaznamenaných len niekoľko sto podnetov na konanie vo veci korupcie. 

Vysvetlenia hľadáme v morálke politikov a kvalite legislatívy a inštitúcií. Hoci sú to dôležité ukazovatele, vo svojej podstate len odrážajú stav spoločnosti, a ten nie je ľahké uviesť na pravú mieru zákonom. Naprávať a čistiť politiku a verejný sektor bez toho, aby sme pracovali na rozvíjaní mentality populácie, je krátkozraké riešenie. Je to ako liečiť chorľavý strom postrekmi a ignorovať, že pôda, do ktorej je zasadený, nemá dostatok živín. Ak liečime symptómy, a nie príčiny, jediné, v čo môžeme dúfať, je to, že chorobu načas utlmíme.

živná pôda korupcie

To, že čosi nie je v poriadku, potvrdili aj udalosti minulého roka. Niečo hlboko v mentalite našej spoločnosti udržuje korupciu nažive. 

Súčasná protikorupčná vlna spája korupciu takmer výlučne s nenásytnosťou a posadnutosťou vlastným prospechom. Univerzálnou medicínou sa stala transparentnosť. Čím väčšia transparentnosť, tým menej priestoru na skrývanie sa a – logicky – o to menej korupcie. Lenže ak kleptomanovi nasadíte čip, ktorý ho bude sledovať na každom kroku, odoberiete mu síce príležitosť kradnúť, no psychologická príčina len tak nevymizne. Len čo nie je pod ustavičným dozorom, hrozí recidíva. Rovnako je to s korupčným správaním. Niektorí odborníci tvrdia, že súčasné protikorupčné mechanizmy zatláčajú korupciu ešte hlbšie do utajovania. Nie je možné 24 hodín denne monitorovať celý národ.

Na Slovensku síce máme demokraciu, chýbajú nám však demokrati. Máme nástroje, úrady a štatistiky, treba však, aby sme ich používali tak, ako boli zamýšľané. Budovanie transparentnej spoločnosti sa zameralo takmer výlučne na infraštruktúru. No demokracia stojí na funkčnom vzťahu medzi štátom a občanmi. Zdravý vzťah ľudí k štátu a imidž štátu sú kritické z niekoľkých dôvodov. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite