Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Štátne vyznamenania: Kuciak, Stanke, Zuzulová. Ale aj výrobca čipov či šľachtiteľ pšenice

.denisa Gdovinová .spoločnosť

Prezident odovzdal štátne vyznamenania tridsiatim významným Slovákom. Ktorí to sú a prečo ich prezident oceňuje?

Štátne vyznamenania: Kuciak, Stanke, Zuzulová. Ale aj výrobca čipov či šľachtiteľ pšenice Branislav Bibel/SITA

rad Ľudovíta Štúra I. triedy 

Ján Kuciak, in memoriam. Investigatívny novinár, ktorého vražda prebudila Slovensko. „V jeho talente sa snúbila trpezlivosť, precíznosť, špičková investigatívna novinárska práca. Bol skromný, málo ľudí ho poznalo ako novinára, no vďaka nemu sme sa o našej spoločnosti dozvedeli veľmi veľa,” hovorí o novinárovi prezident. Ocenenie prebrali otec Jozef Kuciak spolu so Zlaticou Kušnírovou, mamou Martiny Kušnírovej. 

Richard Stanke, herec, člen Činohry Slovenského národného divadla. Prezident ho oceňuje najmä za prínos do rozvoja divadelného umenia cez netypické divadelné žánre či formy, zároveň za angažovanie v Asociácii súčasného divadla. Richard Stanke bol však aj tvárou protestov Za Slušné Slovensko, vystúpil na nich s prejavmi, ktoré si zapamätalo mnoho Slovákov. 

Daniela Hantuchová, najúspešnejšia slovenská tenistka s niekoľkými oceneniami. Najvýznamnejšie priniesla rodáčka z Popradu v roku 2002, keď slovenský tím na čele s Hantuchovou vyhral v najvyššej súťaži reprezentačných družstiev v ženskom tenise vo Fed Cup-e. 

Veronika Velez Zuzulová, najúspešnejšia slovenská lyžiarka, reprezentovala Slovensko na štyroch zimných olympijských hrách. Jej disciplínami boli predovšetkým slalom a obrovský slalom, v celkovom hodnotení skončila dvakrát na druhom a dvakrát na treťom mieste. Počas šestnástich sezón v pretekoch Svetového pohára stála tridsať krát na stupňoch víťazov. Minulý rok skončila s lyžovaním, má niekoľkomesačného syna. Ocenenie prebral otec Timotej Zuzula. 

Alexej Fulmek, riaditeľ vydavateľstva Petit Press, pod ktorým vychádzajú okrem iného denníky SME či Új Szó. Začínal ako kultúrny redaktor v denníku Smena, z toho však redaktori na protest voči obmedzeniam začínajúcej moci Vladimíra Mečiara odišli. Spoluzakladal Denník SME s neskorším šéfredaktorom Karolom Ježíkom. 

Zuzana Žirková je najlepšia slovenská basketbalistka. Debutovala v roku 1998 na majstrovstvách sveta v basketbale žien, pôsobila v úspešných euroligových kluboch SCP Ružomberok a Good Angels Košice. Dnes je hlavnou trénerkou tímu Young Angels Košice.

Klára Orgovánová, bývalá splnomocnenkyňa vlády Slovenskej republiky pre rómske komunity v rokoch 2001 až 2007. Spoluzakladala Nadáciu otvorenej spoločnosti na Slovensku, je riaditeľkou Rómskeho inštitútu. Tridsať rokov sa sústredene venuje zlepšeniu postavenia vylúčených rómskych komunít na Slovensku. 

Katarína Závacká, historička, venuje sa predovšetkým výskumu právnych, politických a cirkevných dejín Slovenska v 20. storočí s dôrazom na dejiny fašistického slovenského štátu. Kancelária prezidenta o nej píše: „,Dobre sa dívaj, raz ti budú hovoriť, že to, čo si teraz videla, nebola pravda,´ povedal jej otec o dokumente o exhumácii zavraždených v Kremničke, ktorý bol súčasťou súdneho procesu s hlavnými predstaviteľmi slovenského vojnového štátu. Katarína Zavacká odvtedy húževnato a presvedčivo bráni pravdu o našej minulosti.” 

Ľubomír Longauer, výtvarník a grafický dizajnér, ktorý 19. novembra 1989 prečítal výzvu výtvarníkov v Umeleckej besede, kde sa zrodila Verejnosť proti násiliu. Jeho zásluhou bola na Vysokej škole výtvarných umení v roku 1999 vytvorená samostatná Katedra grafického dizajnu. Je autorom významných publikácií o vývoji grafického dizajnu na Slovensku, za knihu Vyzliekanie z kroja získal Cenu Dominika Tatarku. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite