Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kultúrny počin roka 2018: Občianska spoločnosť

.elena Akácsová .spoločnosť .anketa

Hudobníci, výtvarníci, architekti, dizajnéri, literáti a ďalšie osobnosti verejného života považujú za najväčšiu kultúrnu udalosť roka zhromaždenia Za slušné Slovensko. Vražda dvoch nevinných ľudí zmenila všetko, aj náš pohľad na kultúrne počiny.

Kultúrny počin roka 2018: Občianska spoločnosť BORIS NÉMETH

vyzeralo to ako jednoduché zadanie. Čo považujete za kultúrny počin/udalosť roka v oblasti, v ktorej pôsobíte (otázka č.1), čo, naopak, za najväčšie sklamanie či ako sa ľudovo hovorí „prúser“ (č. 2)? A čo je podľa vás kultúrny počin (č. 3) a čo sklamanie (č. 4) mimo sféry vášho záujmu? Chceli sme z toho aj tento rok vyskladať mozaiku najvýraznejších udalostí v rôznych oblastiach kultúry očami ľudí, čo citlivo vnímajú verejný priestor a to, čo sa v ňom deje. Lenže potom začali prichádzať odpovede a z nich sa ako najsilnejšia ukázala jediná vec – vražda novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice a reakcie verejnosti na túto hroznú udalosť. 

Asi je rúhačské a necitlivé pripísať vražde nevinných ľudí pozitívny vplyv na spoločnosť a jej kultúru, ale čo iné je to znovuoživenie morálneho étosu občianskej spoločnosti, ak nie najväčšia kultúrna udalosť roka 2018? S tým súvisia nielen v mnohých odpovediach respondentov vyzdvihované zhromaždenia Za slušné Slovensko, ale aj komunitné projekty, podujatia a iniciatívy, na ktorých sa ľudia môžu stretávať, deliť sa o svoje skúsenosti, vyjadrovať názory a tvoriť kultivovanú a angažovanú spoločnosť. 

Vo svetle udalostí tohto roka mnohí respondenti nedokázili a ani nechceli vyzdvihovať iné kvalitné kultúrne počiny a my to chápeme a akceptujeme. Napriek tomu sme vďační tým, ktorí to predsa len urobili, hoci to tiež cítili rovnako. V papierovom vydaní časopisu sme uviedli len veľmi skrátené odpovede, tu nájdete ich kompletné znenie. Anketu Kniha roka 2018 uverejníme v budúcom čísle.      

tu sú otázky: 

  1. Ktorú udalosť týkajúcu sa Slovenska a oblasti, v ktorej sa profesijne pohybujete, považujete za udalosť/počin roka 2018?
  2.  Ktorú udalosť, naopak, považujete za najväčšie sklamanie alebo ako sa ľudovo hovorí „prúser“? 
  3. Ktorú udalosť mimo vašej priamej sféry záujmu považujete za kultúrnu udalosť/počin roka 2018?
  4. Ktorú udalosť, naopak, považujete za najväčšie sklamanie? 

tu odpovede: 

ladislav Kováč, biochemik                            

1. Slovensko ukázalo svetu, že kultúra so svojimi tromi komponentmi, silnými emóciami, etikou a etiketou, dokáže byť veľkou politickou silou – organizátori zhromaždení Za slušné Slovensko vyvolali spoločenskú premenu, akú nik nedokázal predvídať.

2. Slabosť slovenskej kultúry, ktorej podstatný aktér, akademická obec, nedokázala využiť aféru s magisterskou prácou, aby z čela politiky bol „navždy odídený“ nedovzdelanec, ktorý ohrozuje Slovensko ospravedlňovaním podvádzania, neliberálnou „demokraciou“ a zmenou geopolitickej orientácie krajiny.dano Salontay, hudobník 

1. Koncert pre Martinu a Jána 5. 5. 2018 v Gregorovciach. Veľmi silný pocit prítomného okamihu, ktorý nemohli zažiť dvaja mladí ľudia v plánovaný deň svojej svadby. Nezabudnime!

3. a 4. Rezignácia Mareka Maďariča z postu ministra kultúry je počinom preto, že sa tým pokúsil aj o zvýšenie politickej kultúry, a „prúserom“ preto, lebo z vedenia kultúry odišiel človek, ktorý tomu rozumel a bol podľa mňa na správnom mieste.  

matúš Dulla, architekt

1. Skvelú obnovu a dostavbu pár domov v trnavskom historickom jadre od kolektívu architektov Matúša Valla a Olivera  Sadovského. Stotožňujem sa v tom s porotou, ktorá im za to udelila Cenu Dušana Jurkoviča.   

2. Zdá sa mi úplne pochybné, keď sa niekto rozhodne zavesiť dom na strom tak, že doň vyvŕta kopu veľkých dier. A úplne nemorálne je, keď sa to ešte ocení, ako to urobila iná porota v prípade Dubodomu v Svätom Jure od architekta Pavla Šišku.  

3. Slovenskú časť výstavy o výtvarnom umení prvej ČSR v pražskom Veľtržnom paláci. Mal som obavy, či obstojí v náročnej českej konkurencii. Obstála.

4. Kultúrny program na oslavách Martinskej deklarácie. Iba ak by sa zlepšil po tom, čo som vypol televízor. 

ivan Siller, koncertný klavirista

1. Premiérové uvedenie orchestrálnej skladby KYaRIaE slovenského skladateľa Daniela Mateja. Daniel Matej je na Slovensku skôr známy ako neutíchajúci propagátor súčasnej hudby a vynikajúci pedagóg. Vychoval už niekoľko generácií mladých hudobníkov, ktorí vďaka nemu majú radi súčasnú hudbu. Avšak Daniel je aj zároveň výborným a originálnym skladateľom. Skladba KYaRIaE bola objednávkou ND v Prahe a uviedol ju symfonický orchester ND pod taktovkou Ondreja Olosa.

3. Za veľký prínos pre slovensku kultúru považujem odhodlanie a vytrvalosť tanečnice Petry Fornayiovej. Jej neutíchajúca chuť presadzovať nový pohľad na súčasný tanec je obdivuhodná. Dôkazom toho, že na Slovensku rastie záujem o  súčasný tanec, svedčí aj veľká návštevnosť jej vlastného festivalu NuDance Fest.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite