Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina: Východ východu

.michal Adam .spoločnosť .hlas východu

O nevyužitom potenciáli východného Slovenska počúvame pravidelne. O možnostiach, ako z toho von, už pomenej. Málokto si však uvedomuje, že pre východ sú oveľa väčšie príležitosti – na východe.

Ukrajina: Východ východu Tina Hartung/Unsplash

ukrajina je obrovská, fascinujúca a komplikovaná krajina. Či chceme, alebo nie, jej osud sa nás vďaka spoločnej hranici bytostne týka. Ak na tom bude zle, pocítime to. No ak sa jej bude dariť, je to pre Slovensko – východné obzvlášť – ohromná príležitosť.

So svojou rozlohou, surovinovým bohatstvom a 44 miliónmi obyvateľov ponúka Ukrajina obrovský trh, ľudský kapitál a obojsmerný investičný a turistický potenciál. Niektoré z týchto možností už opatrne využívame aj dnes. Akútny nedostatok pracovnej sily v niektorých odvetviach riešime riadeným dovozom pracovnej sily z Ukrajiny. Každoročne stúpa počet mladých Ukrajincov, ktorí študujú v Prešove či Košiciach. Mnohí z nich sa vrátia a budú pomáhať doma, no mnohí ostanú a svoje vedomosti a zručnosti zužitkujú u nás.

Stále je to však žalostne málo. Na ilustráciu – na Ukrajinu prúdi 0,6 percenta nášho celkového exportu (do Česka je to 11,5 percenta). Lenže na to, aby naša spolupráca dosiahla svoj skutočný potenciál, potrebuje Ukrajina otvorenú ekonomiku, životaschopnú demokraciu a silný právny štát – teda atribúty, ktoré jej počas väčšiny jej existencie chýbali. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite